Foto S-E Lindstrand

Stort skadestånd inför Tratons förvärv av amerikanska Navistar

Navistar, som tillverkar lastbilsfabrikatet International i USA, har just ingått en förlikning om att betala 50 miljoner dollar i skadestånd till den amerikanska krigsmakten. Navistar betalar utan att medge någon skuld.Därmed avslutas ett civilmål mot Navistar Defense LLC som beskyllts för att ha överdebiterat amerikanska staten för tilläggsarbeten på bestyckade Internationalfordon av typen MRAP, (mine-resistant & ambush-protected). Fordonstypen har använts i Afghanistan. Den ursprungliga stämningen uppgick till 264 miljoner dollar inklusive ett särskilt straffrättsligt belopp, så kallat penalty, som nu förfallit.

Sedan 2016 äger Traton 16,7 procent av Navistar. Det var i slutet av oktober 2020 som Volkswagenägda Traton – i vilket MAN och Scania ingår – överenskom om att köpa hela Navistar ett pris av 44,50 dollar per aktie. Tyska Traton kommer att betala 3,7 miljarder dollar för inträdesbiljetten till den nordamerikanska lastbilsmarknaden, motsvarande över 30 miljarder svenska kronor.

I mars 2021 godkände Navistars aktieägare affären som nu prövas av myndigheterna samt godkännas av VW Traton efter säskild revision – due diligence. Skadeståndsuppgörelsen är ett led i att rensa garderoben i samband med att Navistar granskas av köparen.

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-09 09:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Navistar Skadeståndskrav Traton