Tamro testar Volvo Lastvagnars första eldrivna lastbil tillsammans med TGM AB

Som Sveriges enda oberoende aktör för distribution av läkemedel testar Tamro, tillsammans med TGM AB, som är transportör för DB Schenker, Volvo Lastvagnars eldrivna lastbil Volvo FL Electric. Lastbilen utgår från Tamros distributionslager i Hisings Backa och har sedan hösten 2020 använts för transporter i centrala Göteborg.


Volvo FL Electric är Volvo Lastvagnars första eldrivna lastbil som både är tystare och mer miljövänlig än vanliga lastbilar. Genom att vara delaktig i testningen av Volvo FL Electric kan Tamro, som dagligen distribuerar läkemedel via lastbilar, minska utsläpp och bidra till en minskad bullernivå. Fördelarna skapar även en bättre arbetsmiljö för både lastbilsförare och medarbetare runt omkring lastbilen.

Tamro levererar dagligen läkemedel till landets alla 1 420 apotek. Många apotek ligger centralt och Volvo FL Electric har testats främst på centrala turer i Göteborg. De eldrivna lastbilarna är både tystare och ger en smidigare leverans, något som underlättar transporten i trafikerade storstäder.

Lastbilens räckvidd varierar beroende på körförhållanden, sträcka och lastvikter. Distributionslastbilen som ingår i testet har en batterikapacitet på 150 kWh, vilket gör att den klarar sitt transportuppdrag på ungefär 100 kilometer per dag. Då lastbilen kör två-skift laddas den med en snabbladdare mellan skiften.

Alla transporter påverkar klimatet, men eftersom eldrivna lastbilar använder energin effektivare än vanliga lastbilar, minskar klimatpåverkan till ett minimum. Batterierna kan återanvändas eller återvinnas och har en livslängd på 8-10 år, ungefär lika länge som en vanlig lastbil används.

Om artikeln

Publicerad: 2021-05-19 09:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Distribution Elektriferade Transporter Ellastbil Miljö Tamro TGM Volvo