Foto: Tommy Holl (arkiv). Foto: Tommy Holl (arkiv).

Ökänt åkeri åter föremål för polisens intresse

Under eftermiddagen tisdagen den 12 januari är Västerås yrkestrafikgrupp nära Tunbytorp. De ser ett ekipage de anar tillhör ett Västeråsbaserat åkeri som de haft anledning att rapportera flera gånger tidigare. Det visar sig stämma och det blir stopp för kontroll utanför det aktuella åkeriets uppställningsplats.

[pro_ad_display_adzone id=”46569″]


Kör- och vilotiderna är korrekta, men sämre är det med däcken.
– Den fyraxliga lastbilen saknar vinterdäck på den sista axeln, säger bilinspektör Jonas Nordin.
Dessutom upplevs ekipaget som för långt varför en kontrollmätning görs som landar på 24,5 meter.

Ekipaget eskorteras in på uppställningsplatsen och föraren får en bot om 1 200 kronor för avsaknad av vinterdäck. Nordin kontaktar åkeriet som dock inte svarar i telefonen.
– Att kontrollera mönsterdjup kan en förare göra, men det är svårare med fordonets längd. Det känns inte bra att ge den litauiske föraren en bot för att ekipaget är för långt, men tyvärr finns det inget ägaransvar på den boten, säger Jonas Nordin.
Det visar sig också att vare sig lastbilen eller släpet är skrivna på åkeriet utan står istället på en stor speditör åkeriet förknippas med.

Det aktuella åkeriet hade emellertid turen på sin sida två dagar tidigare, söndagskvällen den 10 januari, då ett av deras ekipage lastar på ett varulager i Västerås och yrkestrafikgruppen finns på plats.
– När föraren lämnar lastkajen, parkerar han ekipaget precis bredvid vårt fordon. Han låter fordonet stå olåst och på tomgång medan han går in på lagret. Det beteendet kan leda till ett strafföreläggande, säger Jonas Nordin.

När föraren varit borta i cirka 20 minuter, går Nordins kollega in på lagret och hämtar föraren som med hjälp av Google translate förklarar att han lämnat motor på för att det är vinter.
– Det var i slutet av vårt kvällspass och eftersom konversationen började med Google translate, insåg vi att vi tyvärr var för få i gruppen och klockan så mycket att vi bedömde det som omöjligt att inleda förhör med tolk och att med ett fullmaktsförfarande få ett strafföreläggande, avrundar Jonas Nordin.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-15 14:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Böter Fordonslängd Polisen Vinterdäck vras