Är Grossist.se:s affärsidé och transporter förenligt med schyssta transporter? Ja, säger företaget. Bild: Grossist.se

Prisdumpning eller inte?

Grossist.se: ”DHL kör våra transporter”

I flödet på sociala media i anknytning till transporter, syns ett företag erbjuda att sänka fraktkostnader. Det är Grossist.se som står bakom reklamen. Det uppstår frågetecken i kommentarsfälten om företagets affärsidé och priser. Och går lägre fraktpriser ihop med schyssta transporter? Grossist.se hänvisar till att DHL har en Code of Conduct och att man därför utgår ifrån att transporterna sker på ett bra och korrekt sätt.


Bilden som hör ihop med den reklamlänk som delats i sociala media när vi ser den, visar en rad av utländska fordon och redan där uppstår frågor kring om verksamheten bidrar till prisdumpning och osund konkurrens.

Vi öppnar reklamlänken och hamnar på företagets hemsida. Vi läser där att Grossist.se grundades 2005 och är en mötesplats för gross- och partihandlare. Idén och utvecklingen av Grossist.se började med att de identifierade ett behov att komma i kontakt med med grossister och att hitta produkter från grossister.

Vi kontaktar Alan Münter som är säljchef. Han berättar att erbjudandet om att förhandla fram lägre fraktpriser, inte är nytt. Det har de gjort i cirka 11 år.

Hur mycket lägre fraktpriser kan ni förhandla fram?
– Det beror på hur bra fraktavtal man själv har, men många sänker sina fraktkostnader markant med våra avtal, säger Alan Münter.

Med hjälp av sin sajt Grossist.se har de samlat på sig nästan 2 000 medlemsföretag med dessa företags gemensamma volym förhandlar de fram bra avtal med diverse företag.
– På logistiksidan arbetar vi huvudsakligen med DHL Freight, säger han.

Kan ni förhandla fram avtal som gör att det är billigare än att gå direkt till exempelvis DHL?
– I många fall är det så. Om man blir medlem i Grossist.se får man ett direktavtal med DHL. Transporterna utförs sedan av DHL med de åkerier som de använder sig av säger Alan Münter.

Hur mycket koll har ni på att transporterna sker lagligt och med schyssta villkor?
– Eftersom transporterna sköts av DHL Freight, utgår vi från att de och deras åkerier kör på ett lagligt sätt. DHL har Code of Conduct och den ligger till grund för deras arbete. Vi hjälper kunderna med avtalet och sedan utför DHL transporten, säger Alan Münter.

Finns det anledning för folk i transportbranschen att vara skeptiska till ert upplägg?
– Inte vad jag kan se då vi endast hjälper företag med ett färdigförhandlat fraktavtal med DHL. Det kan annars vara svårt att få ett bra fraktavtal och det kan vara avgörande för företags lönsamhet, avrundar Alan Münter.

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-22 13:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Billig Frakt DHL Grossist.se Schyssta Transporter Transportavtal