Brittisk transportchef dolde fängelsestraff – diskvalificerades

En brittisk transportchef har diskvalificerats på grund av att han i samband med en anställning dolde att han dömts för tre allvarliga brott. Precis som Sverige, har även Storbritannien regler för ”gott anseende” för att få driva transportverksamhet.

Chaufförspodden – Exklusivt


Mannen anställdes som transportchef på LPH Logistics. Företagets chef, som dessutom är systerdotter till mannen, kände till att han 2014 dömts till fängelse i 36 månader, men hon valde att bortse från detta då hon inte ansåg det var transportrelaterat, skriver Commercial Motor.

Mannens bakgrund upptäcktes i samband med en licensansökan från företagets dotterbolag Iquest Logistics och då kontaktade polisen i Manchester Trafikkommissionären Gerallt Evans.

När mannens bakgrund uppdagats, erkände han att hans brott bestått av ”missbruk av förtroende”, men det finns en rehabiliteringsperiod som gäller fram till 28 april 2024. Han släpptes ur fängelset 2015 och har sedan arbetat som chaufför innan han avancerade till chefsställning inom driften.

Han sade att han antagit att det inte fanns något behov av att avslöja sin historia, men att han var medveten om allvaret i de brott han dömts för.

När trafikkommissionären meddelade sitt beslut, sade han att domarna innefattade ”ett allvarligt missbruk av myndighet och brott mot förtroende” och även om dessa inte var transportrelaterade, var omständigheterna relevanta för om huruvida mannen var pålitlig för de uppgifter han nu anställts att utföra.

Trafikkommissionären fann att mannen hade förlorat sitt goda anseende och fick inte inneha ledande roller i företag fram till 2022. LPH Logistics fick till slutet av året på sig att hitta en ersättare.

VBG onspot

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-14 11:55
Kategori: Nyheter
Taggar: fängelse Förtroendemissbruk Trafikkommissionär Transportchef