Nostalgikalendern med stort ”N” är här!

När Stefan Andersson på Alutrans började med Nostalgikalendern för femton år sedan kunde han inte drömma om vilken succé det skulle bli. Konceptet med en kvalitetskalender i storformat, baserad på lastbilsbilder från förr var helt rätt. Månadsbilder tillsammans med en text som sätter in lastbilen i sin uppgift och tid är ovärderliga.
Kalendern är uppskattad av lastbilsintresserade med ”lite erfarenhet”. Kanske ett tips på julklapp att ge bort till den som redan har allt?Det är ett omfattande journalistiskt researcharbete som ligger bakom varje månads text. Inga nytagna bilder på renoverade bilar förekommer.

Exempel på månadsbilder från 2021 års kalender är en kortlivad Scania LBT110 tusenfoting för cementtransporter i Skultorp, en Volvo Titan som var en värsting i flistransporterna från Bruzaholm och en Volvo F88 som räddade jobbet för chauffören.

En bild som ni troligtvis aldrig har sett förut föreställer landets tuffaste Scania LS140 grusorm. Eller varför inte njuta av en Mercedes LP1920 med den legendariska kubiska hytten i ASG-färger?

Stefan Andersson har hållit på med lastbilar hela sitt liv. På senare år har han blivit känd som skicklig fackpressjournalist där teknik, testkörning samt inte minst nostalgi är huvudämnen.

Det hela började med modellbygge i mycket unga år och yrkesbanan fortsatte som fordonsingenjör inom släpvagns- och påbyggnadsindustrin. Främst är det intresset för lastbilar som drivit honom framåt.

Han har fotograferat fordon och samlat bilder under drygt fem decennier. Det unika materialet ligger nu till grund för nostalgikalendern. Första kalendern gavs ut år 2007 och blev en riktig succé bland lastbilsintresserade.


Stefan Andersson berättar
för Proffs hur den första kalendern kom till för 15 år sedan:
– Jag gjorde ett reportage om hur Volvo Lastvagnars legendariska årskalender kom till. En fristående reklambyrå producerade en hel del av reklammaterialet för Volvo, det mesta trycktes fortfarande på papper. Det låg ett enormt arbete bakom deras kalendrar som man inte hade en aning om.

– Hur som helst, vi kom mer i samspråk och när reklamfirman fick klart för sig vad jag hade lagrat i arkiv och minne så kom uppmaningen: ”Du måste göra en egen kalender, Stefan!”.

Och på den vägen blev det och de hjälpte Stefan Andersson igång.
– Min Nostalgikalender kom tack vare detta att få en kvalitetsnivå och design som varit en förutsättning för framgången. Kalendern körs fortfarande i maskinen som producerade både Volvos och Scanias kalendrar, berättar han.

Men ett jobb ledde till ett annat.
– I förlängningen ledde det till att jag producerar ytterligare en kalender, ett beställningsverk från Jonsson Lastvagnar som säljer påbyggnader och släpvagnar. Den bygger på samma koncept som Nostalgikalendern, bilder från den tiden det begav sig. Urvalet är dock anpassat till Jonsson Lastvagnars verksamhet. Kalendern har fått benämningen ”Påbyggarnas Pirellikalender”.

Den rosade kalendern kan du beställa på Alutrans hemsida.

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-25 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Alutrans Nostalgikalender Stefan Andersson