Mimmi Roslin är en av 14 som tävlar i TYA-SM. Foto: Evelina Carborn Mimmi Roslin är en av 14 som tävlar i TYA-SM. Foto: Evelina Carborn

Unga tävlar i landets första TYA-SM

När årets Yrkes-SM ställdes in, tog TYA över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker. Den 15-16 oktober är det premiär för det allra första TYA-SM:et i Linköping. Yrkes-SM tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett 50-tal yrken.

Tävlingen skulle ha ägt rum i Helsingborg i april, men arrangörerna i WorldSkills Sweden fick se sig slagna av den pågående coronapandemin.
– De har sedan tittat på olika lösningar för att genomföra delar av SM ändå och där kände vi att vi ville och kunde hjälpa till, säger Syréne Alphonse, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA).

Tillsammans med Linköpings Kommun har TYA tillfälligt tagit över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker. Den 15-16 oktober kommer 14 ungdomar att tävla i saker som precisionskörning med lastbil och att tillverka elkablage för flygplan enligt ritning.
– Vi gör det här av två orsaker. Det ena är att den flygmekaniker som vinner kommer att representera Sverige i VM i Shanghai 2021. Men vi vill även ge lastbilsförarna en chans att genomföra tävlingen. Att bli Sveriges bästa lastbilsförare är ett stort plus i deras cv, säger Syréne Alphonse.

TYA-SM äger rum utanför Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, men eftersom det fortfarande är förbud mot folksamlingar på över 50 personer kan inte publik närvara.
– De tävlande får ta med två personer var. Media som vill närvara måste boka plats. Det är väldigt tråkigt då Yrkes-SM brukar locka tusentals besökare, men det är viktigt att vi har coronasäkra tävlingar, säger Syrén Alphonse vidare.

Nästa Yrkes-SM för lastbilsförare och flygmekaniker är planerat till 2022 i Växjö och då tävlar följande lastbilsförare:
Richard Ryberg, Fristad, Viskastrandsgymnasiet
Teodor Petersson, Vimmerby, SYAB Hultsfred
Hampus Högberg, Härnösand, Sundsvalls Gymnasium
Mimmi Roslin, Skurup, Nils Holgersson
Elias Enfeldt, Åsele, Malgomajskolan
Daniel Kvist, Linghem, Vreta Utbildningscentrum
Andreas Johansson, Klippan, Tegelbruksgymnasiet
Miranda Wikberg, Älvsbyn, Björknäsgymnasiet

TYA-SM kan genomföras med hjälp från Volvo Lastvagnar och Linköpings kommun.

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-08 10:00
Kategori: Nyheter
Taggar: TYA TYA-SM Yrkes-SM