Rektor Bengt Bobeck med blommor tillsammans med stolta lärare på transportprogrammet. Foto: Curt-Robert Lindqvist Rektor Bengt Bobeck med blommor tillsammans med stolta lärare på transportprogrammet. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Årets Transportskola 2020: Oscarsgymnasiet i Oskarshamn

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har som motto att vara möjligheternas skola. Nu får skolan TYA:s prestigefyllda utmärkelse Årets Transportskola 2020.

Priset delas ut för sjätte året i rad av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som verkligen gör skillnad. Under den digitala konferensen Transportkompetens den 8 oktober, fick Oscargymnasiet ta emot diplomet och en check på 10 000 kronor från Länsförsäkringar.

Katrine Berg är en av två programansvariga och säger att de är väldigt glada för skolans skull och för våra elevernas. De har nu fått en bekräftelse på att de arbetar åt rätt håll. Det blir som ett kvitto på att det de gör blir ett bra resultat som deras elever får med sig in i arbetslivet.

Motiveringen till beslutet att Oscarsgymnasiet blir årets transportskola lyder:
”Med gemensamma värderingar i arbetslaget samt det goda samarbetet med branschen sätts eleven i centrum. Alla ges möjlighet att lyckas efter sina förutsättningar och målet är att varje elev ska nå så långt som möjligt. Genom detta fina arbetssätt lyckas skolan få 99 procent av eleverna att bli anställningsbara. Skolan står som ett föredöme när nya förare skall utbildas.”

Rektor Bengt Brobeck säger att skolans motto är ”möjligheternas skola” och med det menar han att alla elever ska kunna lyckas och att varje dag är en ny dag där man jobbar mot det målet. Han lyfter även vikten av samarbetet mellan lärarna på programmet och det engagemang som finns där.

Katrine Berg pekar på ytterligare en framgångsfaktor och det är vikten av att ha ett gott samarbete med branschen i kombination med kompetens och engagemang bland lärarna för att stötta och peppa eleverna så långt det är möjligt.

Lasse Holm, projektledare på TYA, säger att Årets Transportskola delas ut av flera viktiga anledningar.
– Dels för att fånga upp nya idéer och lyfta fram goda exempel och dels för att uppmärksamma lastbilsföraryrket, utbildningarna och transportbranschen i stort. I år tittar vi även på fördelning av tjejer och killar. Ett stort grattis till Oscarsgymnasiet, säger han.

Rektor Bengt Bobeck avrundar.
– För en vecka sedan när vi fick besked om att vi var en av finalskolorna till utmärkelsen, lovade jag att bjuda på tårta. Det var många vittnen på plats så den biten måste jag nog hålla, säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-09 09:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Årets Transportskola Lastbilschaufför TYA