Ny vd för MAN sedan i somras är Andreas Tostmann som då efterträdde Joachim Drees. Foto: MAN

Istället för IAA: ”MAN-show” på nätet

MAN Truck & Buses arrangerade under tisdagen en stor presskonferens på internet med produktpresentationer. Detta mindre än en vecka efter det att företaget gett besked om att runt 9 500 jobb kan komma att försvinna inom gruppen. Nye vd:n Andreas Tostmann försvarade rationaliseringarna med att dessa är nödvändiga av kostnads- och lönsamhetsskäl. En överlevnadsfråga med andra ord. Det lär handla om att spara närmare 20 miljarder kronor om året.
Svensken Göran Nyberg är sälj- och marknadsdirektör på MAN sedan hösten 2018. Han kom närmast från Volvo Trucks North America. Foto: MAN
Svensken Göran Nyberg är sälj- och marknadsdirektör på MAN sedan hösten 2018. Han kom närmast från Volvo Trucks North America. Foto: MAN

Andreas Tostmann menar att MAN produktmässigt står väl rustad för framtiden och redan är kraftigt digitaliserat. Han tror starkt på den pågående elektrifieringen och gav följande prognos: År 2025 kommer 50 procent av nya stadsbussar att ha alternativa drivlinor. År 2030 är 60 procent av nya distributionsbilar i stadskärnor fossilfria och 40 procent av de nya fjärrlastbilarna likaså.

Andreas Tostmann efterträdde i somras Joachim Drees, som lämnade MAN ungefär samtidigt som Andreas Renschler slutade som toppchef på moderbolaget Traton, tidigare benämnt VW Truck & Bus. Traton nämndes överhuvudtaget inte i den aktuella webbsändningen från MAN. Andreas Tostmann var tidigare global produktionschef inom VW personbilar innan han kom till MAN.

Med detta sagt gick programledaren Alexandra von Lingen över till produktpresentationerna. I stort följde man upplägget från den extravaganta introduktionen i spanska Bilbao i slutet av februari i år med uppdateringar på modellerna TGL, TGM, TGS och flaggskeppet TGX.


Speciellt intressant för
oss i Sverige var att se marknadsdirektören och tillika styrelsemedlemmen i MAN, Göran Nyberg, tala varmt om de nya modellernas förtjänster. Inte minst på bussidan där långfärdsbussen MAN Lion har utsetts till Coach of the Year 2020. Som en del kanske minns så värvades Göran Nyberg 2018 överraskande av MAN i München.
Detta efter att under sex år basat över Volvo Trucks North America.

Nu presenterade Göran Nyberg bland annat helt nya MAN TGE Coach med plats för upp till 16 passagerare. Vidare omtalade han att alla lätta transportbilar från MAN numera är uppkopplade.

En webbsändning i all ära, men inget kan ersätta ett fysiskt mässbesök som på IAA eller Elmia där man kan greppa, provsitta och diskutera på riktigt. Nästa Elmia Lastbil i Jönköping är planerad till 2-6 juni 2021 och IAA i Hannover ska äga rum i september 2022.

MAN nya lastbilsprogram från 7,5 ton och uppåt. Foto: MAN
MAN nya lastbilsprogram från 7,5 ton och uppåt. Foto: MAN

Om artikeln

Publicerad: 2020-09-16 12:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonsnyheter IAA MAN