Inte ens i mörkret kan man undgå Västerås yrkestrafikgrupp.

Förare med utvisningsbeslut och utan körkort skulle köra flyttlass på natten

Körkortslös förare med utvisningsbeslut hade, tillsammans med en lika körkortslös landsman, lånat en lätt lastbil för att flytta åt en kompis. Trots att de valt att köra på natten, blev det stopp i Västerås där det inte finns några ”säkra” tider att undgå polisen.

För att det inte ska finnas några ”säkra” tider då man inte riskerar bli kontrollerad av polisen, arbetar Yrkestrafikgruppen från Västerås olika tider på dygnet – även på nätterna. Trots att det är färre yrkesfordon som rullar på nätterna, får de ändå fullt upp med att rapportera såväl yrkestrafikfuskare som annat.

Onsdagsnatten mot torsdagen den 20 augusti blev man omkörd av en lätt lastbil som vid sökning visade sig ha en skatteskuld. Den stoppades innan kommungränsen till Sala.

I det olastade fordonet satt två irakiska medborgare som sökt asyl i Sverige. De förklarade att de lånat lastbilen för att hjälpa en vän att flytta från Söderhamn till Göteborg.
– Föraren kunde endast visa upp ett utgånget LMA-kort från Migrationsverket samt ett utgånget internationellt körkort, säger bilinspektör Roger Ogemar.
Därefter togs kontakt med gränspolisjouren på Arlanda.

Det framkom att föraren hade ett utvisningsbeslut till Irak som ännu inte överlämnats för verkställande då Irak meddelat att de inte tar emot återvändare så länge corona-pandemin pågår.

Om man åberopar ett internationellt körkort måste, i detta fallet det irakiska, körkortet kunna uppvisas i samband med det och måste dessutom vara giltigt i hemlandet.
– Föraren hade för åtta månader sedan skickat sitt ogiltiga körkort till Irak för att förnya det, men inte fått tillbaka det nya, vilket gjorde att han inte innehade ett giltigt körkort och därmed blev rapporterad för olovlig körning, förklarar Roger Ogemar.

När det gäller skatteskulden, hade fordonets ägare betalat denna innan avfärden, vilket kunde styrkas av betalningsbekräftelser från banken.

Då passageraren inte heller hade körkort, klampades fordonet i väntan på en förare med giltig behörighet, vilken senare anlände för vidare färd till Söderhamn.

Daf

Om artikeln

Publicerad: 2020-08-20 16:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Asylsökande Körkortslös Polisen Utvisad