Oscar Lindvall, tillförordnad tullkrimchef. Foto: Tullverket

Tullchef vill ha skärpta straff för rattfulla chaufförer

I en artikel i Sydsvenskan uttrycker Oscar Lindvall, tillförordnad tullkrimchef, att han vill se tuffare tag mot chaufförer som ertappas med att köra på fyllan. - Ingen kan skydda sig mot en rattfull lastbilschaufför, vi använder ju alla vägarna, säger han till tidningen.

Oscar Lindvall menar att grovt rattfylleri ska vara det som gäller även för det som idag betraktas som rattfylleri av normalgraden.

Grovt rattfylleri kan ge upp till två års fängelse samt indraget körkort i två år. I det fall en chaufför döms för rattfylleri, kan vederbörande som mest få sex månader i buren eller rentav endast böter.

Lindvall menar att det blir betydligt kännbarare straff om personen ifråga frihetsberövas och transporten får stå stilla.
– Att bli häktad i Sverige är kanske inte så muntert när man har ett jobb att sköta, säger Oscar Lindvall till Sydsvenskan (länk till betalartikel).

Till Sveriges Radio säger Lindvall att det inte endast bör handla om antalet promille man har i kroppen eller hur påverkad man är. Typen av fordon man har kört ska också spela en roll.
– Har man kört en lastbil så bör det vara allvarligare än om man har kört en personbil.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-23 10:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Rattfylleri Straff Trafiksäkerhet Tullen