Foto: Paul Evans

Brittiskt åkeri anklagas för att utnyttja covid-19

Brittiska Goldstar Transport hotas av strejk efter att ha anklagats för att använda covid-19 som ”rökridå” för att stänga sin terminal i Suffolk och förändra villkoren och förhållandena för mer än 100 av sina förare, som enligt facket skulle få det sämre eller bli helt arbetslösa.

Vd Matthew Ashworth fördömde hotet om strejk och insisterade på att en sådan inte stöds av majoriteten på arbetsplatsen, läser vi i Motor Transport.

Fackföreningen Unite hävdar att företagets beslut att stänga den aktuella terminalen och därmed göra 107 förare överflödiga, kom endast dagar efter att förare på terminalen ville att facket skulle besöka platsen.

Om terminalen stängs, blir 12 förare arbetslösa, tio stannar kvar på platsen och 85 förare erbjuds förflyttning till huvudkontoret i Felixstowe 52 kilometer bort.

Facket tog även upp hälso- och säkerhetsproblem på platsen och hävdar att kranlaster lyftes över hytten trots att föraren satt kvar.
– Goldstar Transport verkar använda covid-19 som en rökridå för att stoppa facket från att förbättra villkoren på platsen. Det kan inte vara en slump att så fort facket kom in i bilden, beslutade cheferna att stoppa transporterna till terminalen. Erbjudandet att förflyttas till Felixstowe med sämre avtal är vare sig rättvist eller realistiskt, säger ombudsman Mark Jaina till Motor Transport.

Vd Ashforth nekar till fackets anklagelser och säger att stängningen är en del av en långsiktig plan på att göra området till uppställningsplats för containers. Ändringarna i avtalen för dem som erbjuds förflyttning, ser han inte något problem med då grundlönen är densamma, men att förarna ska arbeta fem timmar mindre för den.

Han anklagar även facket för att, med en minoritet av anställda, skapa problem på terminalen och var övertygad om att facket inte kommer att lyckas. Dock erkänner han att det funnits säkerhetsbrister.
– Vid ett tillfälle fick en truckförare en varning. En oturlig händelse i ett annars fläckfritt säkerhetsarbete, säger Mark Ashforth.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-01 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Covid-19 facket Goldstar Transport Säkerhetsbrister Strejk