Danish Crown, en livsmedelsgigant, hör till dem som fortfarande använder Kurt Beier Transport via underleverantören N&K Spedition.

Danish Crown redo att bryta med Kurt Beier Transport

Danska 3F kritiserar företag som fortsätter samarbetet

Det danska fackförbundet 3F, kritiserar de företag som fortfarande använder Kurt Beier Transport trots den kommande rättegången till följd av upptäckterna kring de dåliga förhållandena deras filippinska förare levde under samt en rad andra åtalspunkter. Livsmedelsgiganten Danish Crown säger att de kommer att bryta med Kurt Beier om de döms.

I en artikel av den 8 juli i 3F:s facktidning, står det att 3F kritiserar företag som fortfarande använder Kurt Beier Transports tjänster. Även Proffs har följt utvecklingen från det att razzian gjordes fram till åtalet nu.

För den behandling och dåliga lönebild förarna haft, anser åklagarmyndigheten att företaget och ledande personer inom företaget, måste åtalas för brott av särskilt grov karaktär. Man yrkar på fängelse. På straffskalan finns fängelse på upp till sex år.

3F har talat med Danish Crown som är en av världens största exportörer av griskött tillika Europas största producent av griskött. De använder fortfarande Kurt Beier Transport via underleverantören N&K Spedition.

Danish Crowns presschef Jens Hansen säger att om Kurt Beier döms, är det slut med samarbetet. Han säger det är svårt att tänka sig att deras samarbetspartner skulle kunna fortsätta med Kurt Beier Transport om företaget döms. Han noterar dock att åtalet är mildare än det var ursprungligen då åtalet för människohandel lagts ner.

3F säger i artikeln att även om åtalspunkterna i det befintliga åtalet är mycket allvarliga, är man ändå skakad över att företaget inte också åtalas för människohandel och tvångsarbete. Jan Villadsen på 3F anser att det inte råder något tvivel om att det handlar om handel med människor.

3F har försökt nå Karsten Beier på Kurt Beier Transport för en kommentar, men inte lyckats.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-10 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: 3F Danish Crown Filippinska Förare Människohandel Tvångsarbete