Engelsk asfaltsläggare fick lämna ifrån sig körkortet efter 400% överlast

Under sommarhalvåret dyker de upp. Grupper av asfaltsläggare med 3,5-tons lastbilar som bär engelska eller irländska registreringsskyltar. Polisen har i många år varnat för att det i asfaltsarbetarnas spår följer kriminalitet av olika slag. I Borlänge stoppades nyligen en grupp av trafikpolisen. 3,5-tonnaren vägde in på hela 9 630 kilo!

I Borlänge fick trafikpolisen i tisdags syn på en engelskregistrerad lättlastare. På flaket låg en rejäl hög med schaktmassor – och givetvis ville man ta en närmare titt på ekipaget.
– När vi vägde lastbilen så hade den en bruttovikt på 9 630 kilo, berättar bilinspektör Samuel Höök.

Omräknat i procent, handlar det om en överlast om närmare 400 procent.
– Det kostade föraren 4 000 kronor i böter och vi tog dessutom hand om hans körkort.

Däremot kunde det ha kostat mer.
– Hade vi haft möjlighet att konstatera vilket garanterat axeltryck bilen har så hade han kunnat få även överlastavgift. Men den delen av typskylten var bortsliten så det kunde vi inte se. Inte heller ville han visa upp registreringsbeviset – och det tar ju tid att begära ut de kompletta fordonsuppgifterna från England, förklarar Samuel Höök.

Föraren tippade av lasten på plats innan han fick köra vidare. Därefter fick han hjälp av ett företag i närheten för att städa upp och forsla massorna vidare till deponianläggningen dit transporten var på väg.

Eftersom det uppenbarligen finns en marknad för asfaltsläggarna är det kanske inte otänkbart att gästarbetarna får tillfälle att träffa trafikpolisen igen?
– Det vet man ju aldrig, säger Samuel Höök och skrattar.

HBA Fordonsteknik AB

Om artikeln

Publicerad: 2020-05-15 15:00
Kategori:
Taggar: Asfaltsläggare Borlänge Lättlastare Överlast Trafikpolisen