Polisens nationella huvudskyddsombud inför skyddsstopp för ”mängdblås” – i hela landet

På grund av coronaviruset, covid-19, har Polismyndighetens huvudskyddsombud nu beslutat om ett omedelbart skyddsstopp för alla systematiska ”LAU-kontroller” (nykterhetskontroller) som innefattar utandningsprov utan direkt misstanke om brott. Detta infördes först i region Bergslagen, men gäller nu för hela landet.
Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson. Foto: Peter Jönsson
Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson. Foto: Peter Jönsson

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson lutar sig i sitt beslut mot Arbetsmiljölagen 6 kap. §7 och syftet är att skydda polisanställda mot covid-19, coronaviruset. Skyddsstoppet gäller dock inte nykterhetskontroller vid misstanke om rattfylleri.

Beslutet togs under onsdagen, mitt i polisens insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken – enligt vad tidningen Proffs erfar, gjordes det efter att huvudskyddsombudet inte lyckats övertyga myndigheten om farorna med att utföra mängdkontroller.

Skyddsstoppet gäller med omedelbar verkan och kan endast hävas av det nationella huvudskyddsombudet eller av Arbetsmiljöverket.

SVT Dalarna rapporterade nyligen om att huvudskyddsombudet i region Bergslagen tidigare infört skyddsstopp. Men trafikpolisen i Dalarna har enligt SVT löst problemet genom att outsourca nykterhetskontrollerna.
– Det påverkar inte vårt arbete eftersom vi sedan lång tid planerat att utföra den här insatsen tillsammans med militärpolis som ett led i deras utbildning, och de omfattas inte av skyddsstoppet, säger Johan Alm vid trafikpolisen i Dalarna till SVT.

– Vi tycker att det finns en överhängande fara att man smittas av viruset eller att man sprider smittan genom att ha planerade trafikkontroller med utandningsprov, säger Lotta Algotsson, huvudskyddsombud på Polisen Region Bergslagen till P4 Värmland Sveriges Radio, som också har rapporterat om region Bergslagens beslut.

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-11 10:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljöverket Corona Covid-19 Polismyndigheten Skyddsstopp Trafikpolisen