MAN Truck & Bus introducerar den nya generationen lastbilar

MAN Truck & Bus introducerar en helt nyutvecklad lastbilsgeneration för första gången på 20 år. Serien är framtagen i enlighet med de ändrade kraven för transportindustrin och sätter enligt sin egen utsago nya standarder för bland annat assistentsystem, förarorientering och digitalt nätverk.

Med bränslebesparingar på upp till åtta procent (enligt pressmeddelande från MAN) uppnår den nya lastbilsgenerationen också betydliga reduktioner av CO2-utsläpp. Redan från start involverade MAN kunder och förare i processen med att utveckla den nya lastbilsgenerationen, så att deras åsikter och tankar kunde bli en del av det nya fordonet, står det i pressmeddelandet.

Den nya lastbilsgenerationen går i fotspåren efter en legendarisk fordonsserie, MAN TGA. Lastbilstillverkaren menar i sitt pressmeddelande att TGA-serien satte nya standarder för lastbilskonstruktion då den lanserades år 2000, något som den nya lastbilsgenerationen följer upp med en helt ny nivå av komfort, säkerhet, effektivitet, hållbarhet, service samt uppkoppling och digitalisering.

Idag är kraven inom alla områden av transportnäringen högre än någonsin tidigare. Prognoser för framtiden indikerar att en grundläggande förändring av industrin är att vänta och detta för med sig stora utmaningar. Transportvolymen i EU enbart förväntas öka med 40 procent de kommande 20 åren.

Samtidigt finns bestämmelser som ska reducera CO2-utsläppen med 15 procent innan 2025 (med en ytterligare reduktion på 30 procent innan 2030). Dessutom ökar bristen på kvalificerade lastbilsförare. Enligt gällande statistik kommer till exempel Tyskland sakna runt 50 000 kvalificerade förare redan de kommande två åren.

Euro 6d-motorserien som blev introducerad år 2019 uppnår sin fulla potential med den nya lastbilsgenerationen. Den har upp till åtta procent lägre bränsleförbrukning jämfört med föregångaren inom fjärrtransport, Euro 6c, vilket också resulterar i en betydlig CO2-reduktion.

Den förbättrade aerodynamiken spelar också en roll när det gäller reducerad bränsleförbrukning. Vidare erbjuder MAN en övningsorienterad förarutbildning med digitala applikationer. Detta hjälper förarna att uppnå en ännu effektivare körstil.

Den nyutvecklade och förenklade elektronikarkitekturen förbättrar och utvidgar lastbilarnas funktionalitet och det digitaliserade underhållshanteringssystemet till att reducera driftskostnader och garanterar maximal tillgänglighet. Bilägare och förare stöds därmed genom flera digitala funktioner och tjänster.

Introduktionen av nya MAN Truck Generation är det mest ambitiösa projektet från MAN på 20 år.
– Uttrycket ”Simply my Truck” är ett fundament för utvecklingen av den nya generationens lastbilar och ”Simplyfying Business är deras ledord, avrundar Joachim Drees, vd för MAN Truck & Bus i pressmeddelandet.

Läs mer om MAN:s nyheter i ett kommande nummer av Proffs.


Om artikeln

Publicerad: 2020-02-25 09:33
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2-reduktion Euro 6 MAN Truck & Bus Miljö