Widéns Åkeri vann för bästa "Eco Momentum".

Dagab Backa Europeisk vinnare av Vehco Eco-Driving Challenge

Widéns Åkeri vann för bästa ”Eco Momentum”.

Sedan 2017 tävlar mer än 9 000 förare årligen i tävlingen ”Vehco Eco-Driving Challenge”. Tävlingen har blivit en stor framgång med cirka 9 000 förare och 4 100 fordon som deltar. Dagab Backa i Göteborg blev bäst i Europa. Även Widéns Åkeri, Isaksson Karlsson (Buss) och Road Cargo Team Gävle vann priser inom sina klasser i tävlingen.

Vehco, som ägs av Addsecure och som levererar system för Fleet Management, tillkännagav idag resultaten från sin tävling för Sparsam Körning 2019. Tävlingen, ”Vehco Eco-Driving Challenge” är frivillig för Vehcos kunder och den baseras på Vehco Eco-Driving Index. Indexet baseras på sex körparametrar som har stor inverkan på körbeteendet.

Vid analys av resultaten från tävlingen har det visat sig att det förbättrade körbeteendet resulterat i stora bränslebesparingar. Vid jämförelse av resultatet 2019 med 2017 (när tävlingen började), visar Vehcos beräkningar att de konkurrerande bolagen har minskat sin totala förbrukning med cirka 2998 000 liter bränsle, vilket resulterade i minskade koldioxidutsläpp på cirka 7915 ton och besparingar på cirka 34,3 MSEK € .


För att öka spänningen i tävlingen, delades de 114 lagen i tävlingen in i 6 olika klasser baserat på land (SE, NO, FI, DK, DE, FR) och i en klass för bussoperatörer i Europa. Under tävlingen har Vehco kontinuerligt uppdaterat en resultattavla på bolagets hemsida för att hålla alla intressenter informerade om ställningen.

Dagab Backa blev Europeisk vinnare av Eco-Driving Challenge
​Det blev Dagab Backa som nådde högst genomsnittligt miljöindex under kvartal 4 och därmed den Europeiska vinnaren av Vehco Eco-Driving Challenge.

Under tävlingens gång har intresset bland Vehcos kunder vuxit och personer som arbetar med att förbättra körbeteende och sänkt bränsleförbrukning/miljöbelastning har visat ett stort engagemang för tävlingen.


Per Rudholm, Transportchef, Dagab Inköp & Logistik.
– I år är det tredje året vi står på prispallen. Hela projektet har varit fantastiskt för alla inblandade. Miljötänket är stort inom Axfood koncernen. Det mest givande har varit alla de individuella förbättringarna som flera av våra egna chaufförer gjort under resan gång, säger han.

Johan Stråkander, Marknadschef, Vehco AB.
– Baserat på de positiva reaktionerna från våra kunder, har vi beslutat att fortsätta med Vehco Eco-Driving Challenge och dessutom utöka tävlingen. Vårt mål är nu att få med alla våra Eco-Driving kunder i tävlingen. Lyckas vi med det finns riktigt fina förutsättningar för stora besparingar både för miljön och plånboken, säger han.

Tidigare år har Vehco bjudit vinnarna av tävlingen till en prisceremoni vid Vehcos huvudkontor i Göteborg. I år genomfördes lokala prisutdelningar parallellt i varje land för att minska resorna och CO2-utsläppen. Alla ceremonier kopplades ihop via en gemensam videokonferens.

Läs om hur tävlingen går till här.


Om artikeln

Publicerad: 2020-02-07 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Dagar Backa Ecodriving Isak Karlsson koldioxid Road Cargo Team Gävle Vehco Eco-Driving Challenge Widéns Åkeri