Nyföretagaren Iskander Hamdi omringad av sina anställda på IH Transport. Från vänster: Prince Osagie Aimuamosa, Tornike Shatirishvili , Iskander Hamdi, Foudhil Irid och Wasswa Twaha Ssass.

Nya företagare med Widrikssons nyföretagarprogram

Ett initiativ från Widrikssons Åkeri har skapat 20 nya småföretag inom transport och logistik som kontrakterats som lejdåkare för Widrikssons. Flera av företagen har både anställt egen personal och investerat i fler fordon. Initiativet är en attraktiv karriärmöjlighet för anställda och samtidigt ett sätt att anpassa företaget till en marknad som ställer höga krav på flexibilitet och tillgänglighet.

Widrikssons nyföretagarprogram har funnits sedan 2014 och sedan dess har 20 nya företag etablerats, med totalt cirka 40 transportfordon och över 50 anställda. Huvudkund för de nystartade företagen är den tidigare arbetsgivaren, det vill säga Widrikssons.

Med denna möjlighet kan en anställd gå från att vara bärhjälp, till B-chaufför och sedan C-chaufför för att slutligen kunna starta eget och bli kontrakterad lejdåkare och därefter eventuellt anställa någon eller några personer. Samtidigt passar det åkeriföretagets behov, då det är viktigt att vara flexibel och ha resurser för att täcka perioder med extra hög belastning.

Johan Nyblom, VD på Widrikssons Åkeri.
– Allt fler vill arbeta flexibelt och fler vill starta eget och kunna påverka mer själv, samtidigt som tryggheten är viktig. Vi blir det nya företagets första kund och erbjuder bra kontrakt med sjysta villkor. Vi ger stöd och hjälp vid start av företaget och vid löpande administration som kan vara en utmaning för den som startar eget, säger han.


Nyföretagarprogrammet ger utvalda chaufförer möjlighet att starta eget företag som en vidareutveckling i yrket. Det är också ett sätt för Widrikssons att hjälpa människor till arbete.
– Samtidigt som vi erbjuder våra anställda en ny möjlighet, leder det till arbetstillfällen för människor som annars står långt från arbetsmarknaden. Många av dem som startat eget har utländsk bakgrund och anställer ofta grannar, vänner och bekanta med liknande förflutet som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Johan Nyblom vidare.

Widrikssons erbjuder stöd både före och efter start av företaget. Om och när åkaren vill ta nästa steg och anställa egen personal kan Widrikssons stötta, till exempel genom anställningsintervjuer, kontroll av anställningsavtal, att lönen är avtalsenlig och löpande kontrollera att arbetstidsregler och vilotidsregler efterföljs.

Hittills har de nya företagarna i Widrikssons nyföretagarprogram framför allt etablerat sig i Stockholmsområdet. Tanken är att utöka programmet även till Göteborg där Widrikssons också finns etablerade och har planer på att växa ytterligare.


Om artikeln

Publicerad: 2020-01-09 09:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Nyföretagande Nyföretagarprogram Widrikssons