Perth Sheriff Court. Foto: Ninian Reid

Åkeri i Storbritannien fick böta 93 000 kronor när anställd föll

Ett åkeri i Thurso i Storbritannien har fått böter om 8 000 pund, alltså nästan 93 000 svenska kronor, efter att en av deras förare föll av trailern och fick allvarliga skador.

Chauffören var anställd hos WD Cormack & Sons i Castletown och det var när han säkrade last bestående av spannmålssäckar i en gardintrailer då han föll från 2,9 meters höjd, står det i Commercial Motors.

I fallet ådrog han sig en skallfraktur, bröt bäckenet, tre revben samt en handled.

Utredningen gjordes av Health and Safety Executive (HSE), som fann att det gjorts en otillräcklig riskbedömning då företaget misslyckats med att skapa förutsättningar för ett säkert arbetssätt.

Åkeriet, som har tillstånd för 12 lastbilar och 22 släp, erkände sig skyldiga till att ha åsidosatt reglerna gällande säkerheten och dömdes av Perth Sheriff Court att betala böter om motsvarande nästan 93 000 kronor.

Efter domen sade HSE-inspektören Norman Schouten att händelsen kunde undvikits om effektiva åtgärder för att kontrollera arbete på höjd funnits.
– Lastsäkringsutrustning som gör det möjligt för föraren att säkra lasten från marken kan enkelt monteras på gardintrailers, säger han.

Norman Schouten avrundar med att understryka att företag ska vara väl medvetna om att HSE inte kommer att tveka att vidta åtgärder mot dem som inte lever upp till gällande regler och standard.


Om artikeln

Publicerad: 2020-01-17 11:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsplatsolycka Böter HSE Lastsäkring Perth Sheriff Court Storbritannien Thuros