Foto: Daimler

Första elektriska Sprintern har rullat av bandet

Eldrivna transportbilen eVito finns redan i handeln i Sverige. Nu är det snart dags för storebror eSprinter att lanseras. I december rullade de första exemplaren ut ur Mercedes-Benz fabrik i Düsseldorf.

Mercedes-Benz och Daimler satsar stenhårt på elfordon – inte minst när det gäller transportbilar. eVito har lanserats i år och nästa år är det dags för den eldrivna versionen av Sprinter att komma ut på marknaden, skriver fordonstillverkaren i ett pressmeddelande.

Redan nu är produktionen igång i Daimlers fabrik i Düsseldorf – företagets största för transportbilar. Här arbetar 6 600 personer i den 188 000 kvadratmeter stora anläggningen. Hittills har 2 400 av dessa genomgått särskilda utbildningar för att arbeta med elfordonens högspänningssystem.

Totalt har Daimler de senaste åren investerat cirka 3,5 miljarder kronor i fabriken. Bland annat för att göra det möjligt att bygga både konventionella Sprinter och eldrivna eSprinter på samma produktionslina.

Målet för Mercedes-Benz är att all transportbilsproduktion ska vara CO2-neutral redan 2022. Det innebär bland annat att fabriken i Düsseldorf snart enbart kommer att använda el från förnybara källor.


Att eldrivna transportbilar
spelar en stor roll i framtidens stadsdistribution är nästan alla eniga om, menar MErcedes-Benz. Från fordonstillverkarens sida har det betytt att man på mycket kort tid tagit fram eldrivna versioner av sina båda storsäljare Vito och Sprinter. eVito har lanserats under 2019 och under 2020 är det som sagt dags för eSprinter.

eSprinter är framhjulsdriven med en totalvikt på 3 500 kg, 10,5 m3 volym och en elmotor på 85 kW (114 hk) och 300 Nm. Bilen kommer att lanseras med två olika batterikoncept beroende på om lastförmåga i kg eller räckvidd är prioriterat.

Med 55 kWh batteri blir räckvidden nästan 17 mil och maxlasten 891 kg. Går man ner till ett 35 kWh batteri blir räckvidden ca 11,5 mil men maxlasten höjs till ca 1 040 kg.

Laddning till cirka 80 procent kommer att klaras av på runt 30 minuter oavsett modell. Mer information kommer under våren, lovar Mercedes-Benz avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-17 14:20
Kategori: Nyheter
Taggar: Daimler eSprinter eVito Fordonsnyheter Mercedes-Benz Produktnyheter