Redo att åka från vänster Anita Larsson, Stefan Espersson, Linnéa Jönsson från Georghillskolan, Hanen Ksibi från Frostaskolan och Ieva Sturesson. Foto: Amy Espersson.

Åkarhjälpen för cancersjuka barn

Ideell verksamhet ”på riktigt”

Den helt ideella Åkarhjälpen som startade 2007, hjälper och sprider glädje i den allra renaste formen där ordet ”ideellt” verkligen betyder ideellt. Varje Jul åker de till flera litauiska sjukhus för cancersjuka barn för att ge dessa barn ett ljus i mörkret och att för en stund kunna glömma sin svåra sjukdom.

Stefan Espersson driver Esperssons Åkeri i Hörby och är en av eldsjälarna bakom Åkarhjälpen som egentligen började för snart 13 år sedan då en bekants cancersjuka dotter ville ha en stor grisfest.
– Festen blev större för varje gång och så en dag bjöd vi in dem som driver den litauiska Rugutéfonden för barn med cancer i Litauen, berättar Stefan.

Rugutéfonden startades av ett par vars dotter dog av cancer och som sedan ville hjälpa andra i ett land där alla barn inte har samma möjligheter.

Rugutéfonden har bland annat en varm lägenhet där barn kan bo under behandling eller komma på besök när de behandlas. Ett slags Ronald McDonalds i mikroformat, men med oerhört mycket mindre resurser. Däremot är resurserna i form av medkänsla och personlig närvaro minst lika stor. Såhär såg det ut 2015 när Åkarhjälpen var på plats.


Förutom att alla kan bidra med insättningar av pengar, har Åkarhjälpen idag ett samarbete med Hörbys skolor vars elever skänker föremål. Varje år lottas det ut två elever bland niondeklasserna som får följa med till Litauen och besöka sjukhusen i Kaunas och Vilnius.
– Vi har sett hur dessa ungdomar efter resan förändrats positiv och fått en starkare empati och förståelse för att alla inte har det lika bra, säger Stefan.

De åker även hem till en del familjer och Stefan berättar om en familj som han känner lite extra för.
– De hade bara värme i ett av rummen i den slitna bostaden. I de andra rummen var det minusgrader. För några år sedan avled deras son, men vi besökte hans grav, säger han.
I pojkens iskalla rum hade de arrangerat ett minnesbord med levande ljus.

Igår träffades alla som ska med på Esperssons Åkeri i Hörby för att lasta bilen full innan de begav sig med färjan till Klaipeda och vidare. Ideellt? Något måste ni väl ändå använda en del av pengarna ni får in utöver presenterna till? Bränsle, färjan, hotell?
– Nej, Esperssons Åkeri sponsrar transporten och i Litauen sponsrar hotellen våra boenden. Varenda krona, vartenda öre som kommer in, går oavkortat till Rugutéfonden, säger Stefan.


Fram till 2018 har man hittills samlat in cirka 650 000 kronor totalt. Pengarna används till bland annat mediciner, att skicka ett barn utomlands för att få rätt behandling eller kanske ett döende barn har en önskan om en särskild upplevelse.

Vad betyder detta för de sjuka barnen? Och er?
– Vi kommer med en stund av ljus och glädje. Läkare säger att barnen, när de är glada, svarar bättre på sina behandlingar. Att vara en del av detta skänker oerhörd tillfredsställelse och man uppskattar allt man själv har så mycket mer. För oss börjar julen när vi reser till Litauen, avrundar Stefan Espersson.

Vill du bidra till Rugutéfonden, gör du det via Swish 123 569 17 46 eller Bankgiro 5266-1337. Vill du följa dem på Facebook, hittar ni dem här.


Om artikeln

Publicerad: 2019-12-12 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkarhjälpen Barncancer jul Kaunas Litauen Rugutéfonden Vilnius