Hittills har 22 misstänkta avvisats i operation Trident

- Under operation Trident har vi hittills kontrollerat 5 000 fordon och hunnit avvisa 22 personer från att komma in i Sverige, berättar Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA), vid en presskonferens, som hölls tillsammans med tullen och kustbevakningen i hamnen i Trelleborg under torsdagen, där Proffs fanns på plats.

Stöldgods som smugglas ut ur landet är ett sedan tidigare känt problem men har inte prioriterats. Endast en halv procent av tullens arbete i somras riktade sig mot eventuellt stöldgods som lämnar landet.

I Sverige tror man att internationella stöldligor ligger bakom runt hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder (90 procent enligt en rapport från NOA) av till exempel båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner.
– Det är inte enskilda individer som utför den här typen av brott, det är organiserade utländska ligor som kommer till landet i kriminella syften, tillägger Mats Löfving.

– Vårt gemensamma arbete inom Trident går ut på att vi ska bygga en underrättelseverksamhet och vara väldigt intensiva i vår gränsövervakning för att verkligen förhindra människor som kommer hit med syftet att begå brott i Sverige, från att ens komma in.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Löfving förklarar att det är
väldigt viktigt att de tre myndigheterna arbetar tillsammans och lär av varandra. Samarbetet är viktigt inte minst vid landets gränser.
– Var och en av oss är inte särskilt starka, men det blir en helt annan kraft gentemot de kriminella när vi samarbetar.

Therese Mattsson, generaldirektör för Kustbevakningen, berättar att hennes myndighet normalt arbetar med att ta hand om farligt gods på väg in i landet och kontroll av lastsäkring och annat på tunga fordon, som ska rulla ombord på fartyg på väg ut. Allt i syfte att inga olyckor ska inträffa under sjöresan.
– I den mån vi inte själva kan hantera ett ärende, överlåter vi det till tull eller polis. På det här sättet kraftsamlar vi för ett vidare samarbete i den grå vardagen och vi hoppas ju på att det är brottsförebyggande.

Samma sak gör tullens personal, som i viss mån har begränsade befogenheter.
– Vi får till exempel inte leta efter stöldgods, men dyker det upp när vi jobbar överlåter vi det enkelt till polisen, berättar Lars Bäckström, chef för gränsskyddet i södra Sverige.

Samtidigt som insatsen i Sverige genomförs samma projekt i tio andra länder i Norden och runt Östersjön.
– Det går inte att bara arbeta i ett land med den här typen av kriminalitet eftersom det verkligen är en internationell brottsverksamhet. De här människorna reser inte hit av en slump, det här är organiserat. Och visst kan vi gripa utförarna här, men vi måste komma åt huvudmännen som sitter utomlands.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Under det veckolånga projektets
första 36 timmar har myndighetssamarbetet i Sverige sammanlagt resulterat i 5 000 fordonskontroller och lika många personkontroller. Man har avvisat 22 individer, gripit 13 personer för bland annat stöld och häleri samt gripit flera chaufförer för rattfylleri. Myndigheterna har dessutom beslagtagit bangers, datorer, 20 000 tabletter, två stulna trailers, en stulen bil och stulna airbags.

Trident betyder treudd på svenska och syftar på de tre myndigheternas samarbete.

Mats Löfving, Therese Mattsson och Lars Bäckström. Foto: Tommy Paremo
Mats Löfving, Therese Mattsson och Lars Bäckström. Foto: Tommy Paremo

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-23 12:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Kustbevakningen Operation Trident Polisen Smuggling Stöld Tullen