Chaufför döms efter att grisar dött av värmeslag

Förra sommaren dog två grisar av värmeslag och en tredje som var svårt medtagen fick avlivas efter en djurtransport som drog ut på tiden i sommarhettan. Nu har chauffören av den aktuella transporten dömts till villkorlig dom och böter.

Under en varm dag förra sommaren lastade chauffören in 100 grisar i sitt ekipage hos en bonde. Därefter körde han till en annan gård där ytterligare grisar lastades, skriver Barometern på sin nyhetssajt (betalartikel).

Lastningen där drog ut på tiden och först efter 1,5 timme kunde färden mot slakteriet fortsätta.

Väl framme blev det ytterligare väntetid innan djuren kunde lossas. Två grisar hade då dött av värmeslag och en tredje fick avlivas direkt då det visade sig att den var väldigt medtagen.

Nu har chauffören dömts av Kalmar tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att med grov oaktsamhet ha utsatt djuren för lidande. Detta enligt rätten för att han låtit djuren stå i en stillastående transport i starkt solsken, trots att han kände till hur djuren påverkas av värme.

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-19 14:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Djurtransport Rättsfall