Går solen upp eller ner för transportbranschen i världen?

US trucking Top 10-lista över orosmomenten i branschen

American Transportation Research Institute (ATRI) har publicerat sin årliga lista över de mest kritiska frågorna för den amerikanska transportbranschen. Det mesta på listan känns kanske bekant och då kan det finnas anledning att ställa frågan om varför transportbranschen delar så många bekymmer oavsett var i världen det transporteras.

För första gången gången någonsin, hamnade chaufförers löner och förseningar på listan när ATRI publicerade sin årliga lista av de värsta problemen för transportbranschen i USA, berättar CDL Life.

Fortfarande är arbetstider och chaufförsbrist överst på listan, men två nya punkter kom upp i år. Det är chaufförslönerna och förseningar ute hos kunder.

På 10:de plats hamnar oro för ekonomi vilken påverkas av många faktorer som exempelvis handelskriget med Kina och problem på Saudiarabiska oljeanläggningar som skapar bekymmer om hur den amerikanska ekonomin ska hantera detta.

På 9:de plats finner vi infrastrukturen för transporter, trängsel, dåliga vägar och trafikstockningar som sliter på fordonen, ökar bränsleförbrukningen och ökar utsläppen. Det skapar också stress för förarna och påverkar industrin produktivitet negativt.

Vi hoppar till 5:e plats där vi finner parkeringsproblem. Ett långvarigt och pågående problem inom transportbranschen och som skapar farliga och kostsamma dilemman för förare som ofta tvingas köra längre än vad kör- och vilotiderna tillåter i hopp om att slippa parkera på osäkra platser.

På 4:e plats, för första gången, är det förseningar, inte minst hos kunder, som kommer upp på listan. Ett problem som i USA ökade med 27,4 procent mellan åren 2014-2018.

Plats 3 intas, också detta för första gången i undersökningens historia, av chaufförslönerna. ATRI pekar på att lönerna ökat betydligt, men att många förare ändå inte tycker att löenrna följer inflationen.

För andra året i rad ligger arbetstiden på andra plats. Det kan bero på att förslag till förbättrade arbetstider har lagts.

På första plats, för tredje året i rad, ligger chaufförsbristen som av många ses som ett löneproblem. Det är en utmaning att finna förare med rätt kompetens. ATRI:s analys visar en koppling mellan de två toppfrågorna och visar en möjlig väg för hur transportbranschen kan gå framåt i detta.

Oavsett om vi tittar på Australien, Europa, USA eller Sverige, är scenariot detsamma trots skilda förutsättningar. Finns det kanske en gemensam nämnare i alla länder som är en del av att problemen finns?

Läs hela undersökningen här.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-15 10:26
Kategori: Nyheter
Taggar: ATRI Chaufförsbrist Chaufförslöner Osäkerhet USA Trucking