Postnord i Danmark testar Iveco med biogasdrift

Postnord är först ut i Danmark med att testa en Ivecos Stralis NP med biogasdrift. Testen ska ses som Postnords första steg mot en möjlig framtida transportinvestering och mer hållbara leveranser.

Jeppe Christiansen, terminalchef på Postnord Danmark.
– Vi strävar hela tiden efter att bli ”grönare” i vårt sätt att leverera och att driva företaget på. Testet med Stralis NP är spännande. Vi ser fram emot att testa den i vår dagliga distribution för att se om det det är denna väg vi ska gå när vi investerar i en grönare fordonsflotta över tid, säger han.

Under testet, som pågår fram till slutet av november 2019, kommer fordonet att köras dagligen på en 50 mil lång frakt- och distributionsrutt. Det har redan startats i Aalborg där den kör citydistribution och körs på komprimerad CNG-biogas.

Denna Stralis NP kan köras på både komprimerad CNG och på flytande LNG-gas. Drift med LNG-gas testas uteslutande på gränsöverskridande trafik till exempelvis Tyskland och Sverige. Detta eftersom det inte finns möjligheter att tanka flytande LNG för vägtransporter i Danmark.

Stralis NP från Iveco är den första gasdrivna lastbilen som uppfyller kraven för kraft, räckvidd, körkomfort och förarens trivsel i den internationella transportsektorn, står det i pressmeddelandet. Den använder varken diesel eller annat fossilt bränsle eller AdBlue och har upp till cirka 15 procents lägre bränsleförbrukning jämfört med liknande dieselbilar.

Sedan 2009 har Postnord minskat företagets koldioxidutsläpp med 67 procent. Detta har gjorts genom bland annat en medveten insats på att förbättra fyllnadsgraden av fordonen samt optimera rutterna.


Om artikeln

Publicerad: 2019-10-09 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Biogas CNG Danmark Hållabar Transporter Iveco Strahlis NP LNG PostNord