MAN TGS 25.500 med HydroDrive: Rullande slipfabrik

Under hösten har Norsk Alpinservice AS i Oslo tagit i bruk vad som troligen är världens första rullande fabrik för slipning och preparering för alpin skidåkning, skriver de i ett pressmeddelande. Av alla tillfrågade lastbilstillverkare, var det endast MAN som nappade.

I centrum står en fyraxlad MAN TGS 25.500 med HydroDrive, hydrostatisk drivning på andra framaxeln och med styrning på bakaxeln. Tillgänglighet är ett nyckelord när det gäller att komma fram till anläggningarna på skidorterna. Bakom bilen finns ett tvåaxlat släp.

Både bilen och släpet är utrustade med ett containerchassi. Det är containrarna, 30 fot på bilen och 20 fot på trailern, som är det mest intressanta med hela lastbilen. Båda har glasväggar och dörrar på vänster sida.

Containern på den fyraxlade lastbilen innehåller en komplett fabrik levererad av österrikiska Wintersteiger för slipning och beredning av skidor. Längst fram i containern på släpet finns ett 60 kW elaggregat levererat av Atlas Copco samt en kompressor som kan ge 540 liter luft i minuten. Hela ekipaget är självförsörjande med energi när det står på platser där energi från det fasta elnätet inte finns att tillgå, även om det är det man i möjligaste mån strävar efter att använda.

Längst bak i containern finns en liten butik för utrustning, tillbehör och förbrukningsvaror som skidåkarna kan behöva.

Mannen bakom idén med ekipaget är Morten Mørk som själv har fyra idrottsaktiva döttrar. Han säger att man måste träna mycket för att bli duktig och det är exempelvis lättare om man tränar handboll, men desto svårare att vara alpin skidåkare.
– Med den här rullande slipanläggningen vill jag öka tillgängligheten och sänka kostnaderna för reparationer, säger Morten Mørk.

Norsk Alpinservice vill skapa bättre möjligheter för unga mellan 8 och 18 år att träna och tävla med bästa möjliga skidor. Något man menar kommer att öka nöjet med idrotten för hela familjen. Den rullande slipfabriken kommer att finnas på platser under hela vintersäsongen där unga alpina åkare samlas, både för träning och på tävlingar. Den första platsen som ekipaget besökte var Juvasshytta där den står från 25 september fram till slutet av oktober.

Alla relevanta lastbilsleverantörer kontaktades när Morten Mørk startade projektet, men endast MAN svarade på begäran. Morten berömmer lastbilsförsäljaren Steinar Robsahm Berg på MAN i Drammen för hans engagemang. Det har tagit två år att förverkliga projektet och MAN är en av sponsorerna både på marknadssidan och eftermarknaden.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-01 10:00
Kategori: Nyheter
Taggar: MAN Morten Mørk Norsk Alpinservice Skidåkning Wintersteiger