Missen som blev panelhöna hamnade i buren – kunde ha slutat i kat(t)astrof

Att ha en katt ovanpå instrumentpanelen när man kör kan ju förstås verka gulligt. Men det är varken trafiksäkert eller lagligt och av den anledningen fick därför matte böta när trafikpolisen upptäckte tilltaget – på motorvägen.

När trafikpolis Christer Hansson patrullerar E6 vid Ängelholm i söndags, får han syn på en personbil med en ovanlig ”fönsterdekoration” i framrutan.
– En stor Maine coon-katt låg utsträckt över instrumentpanelen, berättar Hansson.

Enligt Wikipedia är Maine coon-katterna ganska ”hundlika”. De vill alltså helst alltid vara med överallt och se vad den övriga familjen har för sig. Men att sitta på instrumentpanelen och stirra sina ägare i ögonen under bilkörning går inte för sig.
– Det handlar naturligtvis om trafiksäkerhet, säger Hansson.

Och en katt som av någon anledning blir skrämd är ju troligtvis inget som man som förare vill tampas med under körning, för att lägga en redaktionell dimension till Christer Hanssons uttalande om trafiksäkerhet.


Katten hade tidigare under
resan åkt i sin bur bak i bilen men helt nöjd med tillvaron var hon inte.
– Som jag uppfattade det så hade katten visat sitt missnöje genom att börja hålla väsen i buren och därför valde man att ta fram och lägga den i framrutan.

Att hundar ska använda säkerhetssele när de åker bil är sannolikt ganska välbekant för de flesta. Men vad säger lagen om hur en katt ska transporteras när den färdas i ett fordon?
– Det är ju så att alla och allt som transporteras i bilen ska ”lastsäkras”. Till exempel ska människor ha säkerhetsbälte och djur ska sitta i en lastsäkrad bur eller spännas fast med sele, förklarar Christer Hansson.

Den sociala katten fick snällt hoppa ner från instrumentpanelen för att åter förpassas till sin bur. Matte fick dessutom en böteslapp med sig på den fortsatta färden.
– Det kostade 1 500 kronor, berättar Christer Hansson avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-17 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Husdjur Maine coon Säkerhetsbälte Trafiksäkerhet Transportbur