Hårdrockslastbilen Swedish Metal, en Volvo FH16 750, är resultatet av ett samarbete mellan Björn Gelotte från In Flames och Volvo Lastvagnars designavdelning. Foto: Volvo Lastvagnar

JH Entreprenad & Transport vann budgivning om hårdrockslastbil

Den unika Volvo FH16 750 som går under namnet Swedish Metal, och som tagits fram i samarbete med Björn Gelotte från bandet In Flames, har fått en ny ägare. Det var Göteborgsbaserade JH Entreprenad & Transport AB som vann den rafflande online-auktionen på Tradera.
Henrik Andersson (t.v) och Jimmie Olsson (t.h) som driver JH Entreprenad &Transport AB blev de nya ägarna till Swedish Metal. Bilen överlämnades av Antonio Nicoletti från Volvo. Foto: Volvo Lastvagnar
Henrik Andersson (t.v) och Jimmie Olsson (t.h) som driver JH Entreprenad &Transport AB blev de nya ägarna till Swedish Metal. Bilen överlämnades av Antonio Nicoletti från Volvo. Foto: Volvo Lastvagnar

– Vi hade bestämt oss, och vi skulle bara ha den, säger Jimmie Olsson som tillsammans med Henrik Andersson driver JH Entreprenad & Transport AB.

Åkeriet, som bland annat arbetar med asfaltstransporter till större infrastrukturprojekt, har sedan tidigare ett antal Volvo FH16 i sin flotta.

Swedish Metal, som är en fulluftfjädrad treaxlad dragbil med 750 hästkrafter, ska nu utrustas med ett hydrauliksystem innan den börjar rulla mer frekvent i Göteborgsområdet.
– Det är oerhört roligt att Swedish Metal nu får nya ägare som verkligen kommer att uppskatta den. Och att vi får behålla lastbilen på ”hemmaplan” i Göteborg, säger Antonio Nicoletti, försäljningsansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.

Swedish Metal såg dagens ljus i samband med Sweden Rock Festival 2018. Lastbilen var ett samarbete mellan Volvo Lastvagnars design-team och Björn Gelotte från In Flames. Lastbilen är en hyllning till både Volvos rötter och till hårdrocken. Övre halvan av hytten är klädd i svart läderimitation, och den undre delen pryds av grafik av kablar i olika metallicfärger. Björn Gelotte hämtade sin inspiration från hårdrocksvärlden – en scen med högtalare och ett virrvarr av sladdar.

Online-auktionen på Tradera avslutades den 20 september. Det var första gången som Volvo Lastvagnar sålt en lastbil på detta sätt. Var femte krona av försäljningspriset (exkl. moms) – som efter 203 bud landade på 1 526 500 kr – kommer att gå till ett projekt för trafiksäkerhet för barn.

Fakta Swedish Metal

  • Volvo FH16 750 6×4 med Tandemaxellyft
  • Växellåda I-Shift med krypväxel
  • Volvo Dynamic Steering
  • Luftfjädrad fram och bak
  • Globetrotter XL-hytt
  • I-See med karta och bränslebesparande farthållare

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-24 08:32
Kategori: Nyheter
Taggar: Auktion Swedish Metal Trafiksäkerhet Utbildning Volvo Lastvagnar