Arkivbild Foto: Tommy Holl

Stor dieselstöld i Värnamo var inte stor

Natten mot 3 juli sker en dieselstöld på Rastas parkeringsplats på Bredasten i Värnamo. Den serbiske chauffören som drabbats säger att det är 4000 liter diesel med ett värde på 60 000 kronor som stulits. Många reagerar på mängden och några hör av sig till oss.

Det är värnamo.nu som publicerade artikeln om dieselstölden i vilken även polisens presstalesperson bekräftar siffrorna och säger att det inte handlar om en ”vanlig” slangning.

Även de som hör av sig till oss håller med om att det inte kan vara en vanlig slangning, men menar att det måste antingen föreligga felaktiga uppgifter eller så är det något verkligt olagligt förknippat med det bestulna ekipaget.

Kommentarerna till artikeln på sociala media talar om att det måste varit exempelvis stulen diesel som funnits i IBC:er inne i trailern eller diesel som förts in hit i IBC:er för att åkeriets egna bilar ska tanka billigt.
– Med så stora mängder diesel måste ju fordonet även vara ADR-skyltat, säger en person till oss.

Vi börjar med att ta kontakt med värnamo.nu. Kan språkförbistringen lett till ett missförstånd?
– Nej, chauffören sade att det var 4000 liter, säger man på redaktionen.
Vi frågar om ekipaget hade orangea ADR-skyltar, men det hade det inte får vi till svar.

Vi tar även kontakt med åkeriet Premija DOO i Serbien och de är glada över att vi ringer och frågar om hur det verkligen ligger till.
– Nej nej! Inga 4000 liter! Så stora tankar finns inte på en dragbil. Det var cirka 400 liter, säger åkeriets representant. Media har skrivit fel, inte bra för oss.
Anledningen till att ekipaget inte var ADR-skyltat, var att det inte heller hade några IBC:er med diesel i lasten.

När vi får kontakt med polisens presstalesperson Thomas Agnevik, bekräftar han att det faktiskt blivit ett missförstånd och att även han har talat med reportern som var på plats.
– Chauffören sade både till reportern och till polisen att det var 4000 liter, men det mest troliga är att föraren blandat ihop värdet med antalet lite eftersom så mycket diesel inte får plats på bilen, säger han till oss.

Misstaget är naturligtvis korrigerat i anmälan.


Om artikeln

Publicerad: 2019-07-24 16:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Bredasten Dieselstöld Polisen Rasta Transportfusket Värnamo.nu