Anders Björk, platschef på Yrkesakademin i Östersund menar att det finns tydliga regler och lagar för hur man ska vara när man framför ett fordon på allmän väg, vilka kommer före religionen.

Inga praktiska körövningar för muslimer under ramadan

Yrkesakademin: ”Regler kommer före religion”

På Yrkesakademin i Östersund tar man fastans biverkningar på stort allvar efter en incident för några år sedan och gör inte skillnad på om någon kanske klarar fastan bättre än en annan person.

I tisdags publicerade vi en artikel om hur en förare kan påverkas av att fasta på det som exempelvis ramadan påbjuder. 29 dagar utan mat och dryck under dagens ljusa timmar kan kräva sin tribut.

I artikeln kan ni även läsa om hur tidningen The National i Förenade Arabemiraten, där islam är den officiella religionen, tar man upp riskerna med att framföra fordon under fastan. Artikeln kompletteras av en studie i ämnet gjord av RoadSafety UAE och försäkringsbolaget I-Insured, som visar att det vanligaste är att det är män som orsakar trafikolyckorna under ”den heliga månaden”.

Såväl Transportstyrelsen som Trafikverket uttalar sig och pekar på individens långtgående ansvar att vara en trafiksäker förare.

Kerstin Brismar är specialist i Endokrinologi och Invärtesmedicin på Karolinska Institutet. Hon forskar i ämnet.
– Fasta utan att äta eller dricka några kalorier alls kan efter 4-5 dagar ge lågt blodsocker, säger hon till oss.
Hjärnan är beroende av blodsockret för att fungera och accepterar därför inte när det blir lågt. Blir det lågt, ökar alla stresshormoner (adrenalin, kortisol, tillväxthormon och glukagon) för att öka blodsockret. Då stiger även blodtryck och puls och vi blir kallsvettiga, förklarar hon vidare.


Är blodsockret, lågt blir man trött
, okoncentrerad och slö och vill helst gå och lägga sig. Men dessa symtom uppstår först när blodsockret är riktigt lågt. Hos en frisk person hinner sockret aldrig sjunka så lågt innan hjärnan sätter fart på stresshormonerna så att sockret stiger till normal nivå.

En dags fasta ger inte lågt blodsocker. Man kan bli trött, men det blir man inte om man dricker kaffe och/eller rikligt med vatten.
– Vid ramadan äter man massor av mat på natten när solen har gått ner. Mycket av detta lagras i fettväven och i levern för att användas senare på dagen när man fastar, så att man kan fungera normalt. Viktigt är dock att dricka lite mer än vanligt på dagen.

Men dricker under fastan på dagen, gör man inte under ramadan
– Är man upp på nätterna och sover för lite så ger det större trötthet än att inte äta på dagen, avrundar Kerstin Brismar.

På Yrkesakademin i Östersund träffar vi platschef Anders Björk som visar oss hur deras verksamhet fungerar. Ni kommer att få läsa mer om det i ett kommande nummer av den redaktionella Proffs, men ett ämne som kom upp, var just ramadan och fastan då de har många elever som utövar detta.

Idag frågar de eleverna om de fastar, även om religion är ett ”hett ämne”.
– För några år sedan hade vi en incident under en övningskörning med en fastande elev som gjorde att körningen fick avbrytas, säger Björk. Det blev en väckarklocka.

Han ser också att en del fastande lever är mycket trötta på morgonen efter att ha ätit mycket långt ut på kvällen och det finns anledning att misstänka att de inte sovit tillräckligt. Något som också Kerstin Brismar pekar på.
– Det kräver mycket att lära sig något nytt och då kan fastan ställa till det. De får istället köra simulator eller kanske lägga mer tid på något de behöver träna mer på. Det finns tydliga regler och lagar för hur man ska vara när man framför ett fordon på allmän väg vilka kommer före religionen, avrundar Anders Björk.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-18 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Fasta Karolinska Institutet Östersund Ramadan Trafiksäkerhet Trötthet YrkesAkademin