Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V). Foto: Riksdagen Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V). Foto: Riksdagen

(V): ”Sverige måste sluta subventionera fossilindustrin”

Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V) säger om Klimatpolitiska Rådets varningar: Nu måste Sverige sluta subventionera fossilindustrin. Årets rapport från Klimatpolitiska Rådet pekar ut mycket stora brister i transportsektorn och ställer krav på kraftfulla politiska åtgärder under mandatperioden för att få ner utsläppen.

Jens Holm säger att det är hög tid att planera för hållbara samhällen.
– Vi måste se till att snabba på utvecklingen mot eldrivna vägtransporter och satsar betydligt mer på kollektivtrafik, gång och cykel, säger han i ett pressmeddelande.

Rådet presenterar tio rekommendationer till regeringen för att uppnå fossilfria transporter, bland annat stoppdatum för användning av fossila drivmedel, snabbare elektrifiering av vägtransporter i hela Sverige och att bilkörning generellt måste sluta subventioneras genom förmånsbeskattning och reseavdrag.

Han är förvånad och besviken över att det händer så lite från regeringen.
– Vi behöver snarast få fram en infrastrukturplan som utgår från våra klimatmål. Det är också hög tid för ett nytt klimatsmart reseavdrag med regional rättvisa för dem som saknar alternativ till bil, sammanfattar Jens Holm.

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-25 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Klimatpolitiska Rådet Miljö Vänsterpartiet