Åkeri riskerar företagsbot för ogiltigt YKB

”Trodde det skulle komma en påminnelse”

Det finns många åsikter om YKB, men oavsett vad man tycker om det, måste man ha det och det är viktigt att ha koll på inte minst giltighetstiden och vad som gäller för förnyande. Har man inte det, kan det bli både dyrt och besvärligt om lärdomen fås vid en poliskontroll.
Trafikpolis Lars Österberg. Foto: Privat
Trafikpolis Lars Österberg. Foto: Privat

Platsen är Älvgrillen vid Riksväg 83/84 i Ljusdal där ett ekipage från ett enbilsåkeri hemmahörande i Mellansverige kontrolleras av trafikpolis Lars Österberg den 3 januari.

När Österberg vill se förarens YKB, kan denne inte visa upp något sådant.
– Jag hittade inte heller några uppgifter om YKB i datorn, säger han.

Efter en stunds letande infinner sig en viss lättnad hos föraren som till sist hittar sitt YKB-kort, men känslan blir kortvarig. Hans YKB gick nämligen ut 2016.
– Han såg genuint förvånad ut över att kortet inte längre var giltigt, fortsätter Lars Österberg. Han sade att han väntat på en påminnelse på samma sätt som det skickas ut vid förnyelse av körkort.

Med tanke på konsekvenserna som ett ogiltigt YKB för med sig, understryker Österberg vikten av att veta vad som gäller. Det är inte bara det besvärliga med att det blir stopp för fortsatt färd, i detta fallet med tre leveranser kvar och 20 mil hem.
– Nu väntar även böter för både föraren och åkeriet samt att föraren måste genomgå en fortbildning för att åter få ett giltigt YKB. Det är inte heller uteslutet att det i slutänden blir en företagsbot av detta, avrundar Lars Österberg.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2019-01-08 17:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsbot Ljusdal Trafikpolisen Transportfusket YKB