Nya Zeeland tog hem segern i ”Scania Top team”

Av 8 000 servicetekniker och reservdelsexperter från 70 länder vann laget från Nya Zeeland kompetenstävlingen Scania Top team – och kammade därmed hem 50 000 euro. Världsfinalen skedde i början av december på Scanias huvudkontor i Södertälje.
Jon Segersten, servicemarknadsdirektör på Scania Sverige.
Jon Segersten, servicemarknadsdirektör på Scania Sverige.

Över 8000 deltagare från över 70 länder har deltagit i Scania Top team denna gång. Här utvecklar de sina kunskaper och stärker lagarbetet samtidigt som de tävlar under roliga former. Resultatet är effektivare service för Scanias kunder.
– Scanias serviceteam är viktiga för både Scanias och åkerierna framgång. Deras engagemang och effektivitet bidrar på bästa möjliga sätt till att skapa mervärde för våra kunder, så att fordonen snabbt återförs på vägen på ett säkert och effektivt sätt, säger Jon Segersten, servicemarknadsdirektör på Scania Sverige.

Årets Scania Top Team är den tionde internationella händelsen sedan starten 1989. Den har utvecklats från ett nationellt träningsevenemang till dagens globala träningsprogram med fokus på praktiska och teoretiska färdigheter. Finalisterna i 2018-tävlingen var Argentina, Österrike, Brasilien, Kina, Finland, Italien, Nya Zeeland, Polen, Schweiz, Taiwan, Nederländerna och Förenade Arabemiraten, och Nya Zeeland tog segern. Tvåa kom Schweiz följt av Österrike.


I Sverige har närmare 600
personer från 98 verkstäder deltagit i utbildningen. Efter den svenska finalen i december i fjol vann laget Snoddas drängar från Atteviks i Jönköping, och segrade över Peking Vitblå från Arver i Norrköping och Allt eller inget från Scania Sverige i Hisings-backa.

Snoddas drängar, som tidigare deltagit i flera världsfinaler, lyckades dock inte ta sig vidare vid årets regionfinal i Trento, Italien.
– Alla lagen kan lösa problemen. Men när det finns en tydlig tidsbegränsning gäller det att hitta rätt metodik. Flera av frågorna är kluriga. Och kommer man in på fel sätt i uppgiften så blir det svårt att lösa den, säger Joakim Edlund, en av lagmedlemmarna i Snoddas drängar.

I Sverige och globalt finns det brist på servicetekniker. Scania behöver årligen rekrytera mer än 1000 servicetekniker över hela världen de kommande åren.
– Med Scania Top Team vill vi även höja statusen för serviceteknikerna och locka fler till yrket, säger Jon Segersten.

Foto: Scania Sverige

Om artikeln

Publicerad: 2018-12-14 14:54
Kategori:
Taggar: Mekanikertävling Scania Top Team