Yngst och äldst på träffen, flankerar de tre arrangörerna. Från vänster Ola Lindholm, Tommy Filipsson, Holger Lundahl, Lasse Ekström och Stig Pettersson.

Halländska ASG-chaufförer träffas för att minnas

För femte året i rad samlas ASG-chaufförer från Halland. Gemenskap är viktigt, säger Stig Pettersson som med sin 94 år är äldst bland gästerna.

Chaufförsyrket bli allt mer individualiserat och även om det finns grupper som Kollegor På Väg och Här Stannar Sverige, är sammanhållningen inom chaufförsyrket inte vad den en gång varit. Tiden verkar helt enkelt inte räcka till för att hjälpas åt och för att ta en extra fika.

Holger Lundahl tyckte ASG-chaufförer från Halland behövde träffas och började ta kontakt med dem han kände. Nu är det han och Tommy Filipsson tillsammans med Lasse Ekström som för femte gången samlar chaufförerna på Lanthotell Lögnäs Går.

På menyn stod en stabil buffé med mat som påminde om den man som chaufför möter, med skillnaden att detta smakade bra och att baren var öppen så att det fanns många olika drycker att skölja ner maten med.

De har varje år varit mellan 80-90 deltagare och i år räknade de in 87 personer varav ett par långväga gäster från Skaraborg och Stockholm som tagit hand om fjärrbilarna från Halland.


Av förklarliga skäl faller
en deltagare bort mellan gångerna, men i år hölls en tyst minut av mer tragiska omständigheter då en kollega, på semester med sin fru, omkommit i en olyckshändelse. Den tysta minuten leddes av Lasse Ekström som också hade en annan sak på hjärtat efter avslutat tystnad.

Ekström hade blivit mycket berörd av ett avsnitt av TV-programmet ”Sofias Änglar” där barn och cancer var ett tungt vägande inslag.
– Jag ber er att idag lägga några slantar, men bara om ni vill och kan, så vi kan skänka pengar till barncancerfonden, säger han och hans röst bär knappt. Vi måste stödja forskningen för att få stopp på det här hemska som cancer innebär.
Hans önskan efterkoms med stor entusiasm och Barncancerfonden får nu ytterligare ett bidrag från transportvärlden.

Vi passar på att fråga äldsta och yngsta deltagaren om vad de tycker om denna träff.
– Det är mycket viktigt att träffas ibland, säger de båda samtidigt.


Ola Lindholm är 49 år
och har kört sedan 1988 varav de senaste sex åren på Höglands Logistik och han tycker om att känna gemenskapen och att få vara stolt över sitt yrke.
– Idag är man mest en ”idiot i vägen” för många bilister och efter att mobiltelefonerna gjorde sitt intåg i hytterna, har allt blivit så stressat, säger han. Jag vill kunna vara stolt över mitt yrke.

Stig Pettersson fyller snart 94 år och har varit pensionär sedan han fyllde 65. Träffarna är viktiga inte minst för att minnet börjar svika, men när han träffar kollegorna här, minns han dem.

Han började köra på Sigurd Anderssons Åkeri i Skrea utanför Falkenberg, på 40-talet, redan innan han egentligen hade körkort.
– Där har jag varit hela mitt yrkesliv och på den tiden kunde vi vara stolta över vårt yrke. Eftersom jag slutade för många år sedan fick jag vara en stolt chaufför hela mitt yrkesliv och jag är fortfarande stolt.

Den goda maten, drycken och stämningen i övrigt, flaggar för att de kommer att ses igen.

Många minnen och glada skratt ramade in den gemytliga ASG-träffen.
Många minnen och glada skratt ramade in den gemytliga ASG-träffen.

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-12 17:06
Kategori: Nyheter
Taggar: ASG Nostalgi Transporthistoria