Rådigt ingripande på Outokumpu i Avesta stoppade rattfylla

Anställda på Outokumpu i Avesta agerade rådigt när de misstänkte att en lastbilschaufför var berusad. Åklagaren fattade sedan beslut om att mannen ska hållas i förvar på grund av flyktrisken. Nästa vecka är det huvudförhandlingar.

I tidningen Dalademokraten kunde vi läsa att en lastbilschaufför under fredagskvällen den 5 oktober, påkommits onykter inne på ett företags område i centrala Avesta. Det var anställda på Outokumpu som fattade misstankar om förarens tillstånd och valde att agera.

För att lyfta upp personalens rådiga ingripande, tar vi kontakt med Outokumpu.
– Vi är nöjda med personalen som agerade på ett mycket bra sätt och helt enligt företagets rutiner, säger en representant på företaget till oss.

Inom koncernen finns ett antal så kallade ”cardinal rules” som alla måste följa. Anställda såväl som besökare, entreprenörer och chaufförer.
– När den aktuelle föraren inte levde upp till en av dessa regler, agerade våra anställda exemplariskt, sammanfattar representanten.


Föraren, som erkänner brott
, anhölls i samband med att han påkoms och sattes sedan i förvar. Måndagen den 8 oktober hölls häktningsförhandlingar som slutade med att mannen kl 15.40 häktades.

Vi talar med assistentåklagare Ewa Henriksson på åklagarkammaren i Falun som handhar ärendet. Att han häktades, betyder det att det handlar om en grov rattfylla?
– Nej, vi väntar ännu på analysen av blodprovet, men det handlar troligtvis om rattfylleri av normalgraden, säger hon. Att han häktades beror på flyktrisken då mannen kommer från Ukraina.
I övrigt hade föraren, enligt åklagaren, alla dokument i ordning och rätt att köra i Sverige.

Åtal kommer att väckas på måndag och kort därefter kommer huvudförhandlingar att hållas. Om han döms för rattfylleri av normalgraden, vilken påföljd kan han vänta sig då?
– Då blir det dagsböter, avrundar åklagare Ewa Henriksson.

Om han döms till dagsböter, kommer föraren att av domstolen få information om hur han ska betala dessa. Uteblir betalningarna, blir det Kronofogdemyndigheten som tar över ärendet.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-09 17:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Avesta Outokumpu Rattfylleri