Fick ”reducerat trafiktillstånd” efter färdskrivarfusk

Två av åkeriets fordon påkoms med manipulerade färdskrivare. Straffet blir ett reducerat trafiktillstånd under tre månader. Vi noterar att även i Storbritannien tar dessa ärenden tid, men även att Storbritannien har ett annat sätt att angripa saken.

Den 18 november 2016, utför kontrollanter från engelska DVSA, Drivers and Vehicle Standard Agency, vägkontroller och finner att två av åkeriet J&G Riddells fordon har manipulerade färdskrivare.

Trots att det inte finns bevis för att utrustningen använts, tas fordonen in för kalibrering och då upptäcks utrustningen som är monterad på växellådan och manövreras med en fjärrkontroll.

Nu kom straffet och i den skriftliga redogörelsen drabbas åkeriet av att antalet fordon på trafiktillståndet minskas från 20 fordon till 15 under tre månader. Detta för att göra en stark markering gentemot företaget, trots att det finns tvivel kring när och var utrustningen monterats.

Åkeriägaren Gordon Riddell varnas också för att företagets uppfyllande av ”god vandel” skadats och han beordrades att delta i en uppfräschningskurs inom sex månader eftersom han inte lyckats upptäcka saker som han borde ha sett.

I beslutet står det även att manipulation av färdskrivare är ett avsiktligt angrepp mot andras säkerhet, mot konkurrens på lika villkor och de som ägnar sig åt sådant, undergräver trafiksäkerheten.

Fordonet på bilden tillhör det aktuella åkeriet men har i övrigt
inget med artikeln att göra. Foto: J&G Riddell/Facebook

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-23 12:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Manipulerad färdskrivare Rättsfall Storbritannien