PROFFS WEBB-TV
Benny Rasmussen framför sin mäktiga och imponerande Scania TS 730, 2018.

Exklusiv ”dansk” Scania visades upp i Ljungby

Från det att Benny Rasmussen köper dragaren tills den byggts om till torpedare och allt är klart, tar det nio månader, men vi kommer inte att få se den tävla på utställningar. - Nej, säger han. Jag ställer möjligen upp den för visning, men det blir inga tävlingar.

I Ljungby finns Sveriges förmodligen största privata veteranlastbilsmuseum som ägs av Roland Berg. Roland är ett välkänt och respekterat namn inte bara i veteranbilskretsar och även utanför Sveriges gränser.

Museet är inte öppet för allmänheten, men emellanåt arrangerar Roland event med särskilt inbjudna gäster. Proffs har varit inbjuden förr och senast i samband med ”Brasse-Scanian” från Brasilien.

Sistlidna helg den 13–14 oktober, är det dags igen och i vanlig ordning levererar Roland ett innehållsrikt program för gästerna. Föremålet för eventet, är en specialbyggd Scaniadragare från Danmark.

PROFFS WEBB-TV

 

En god vän till Roland, Benny Rasmussen från Gilleleje i Danmark som driver åkeriet Benny Rasmussen & Son A/S, har äntligen fått hem sitt tredje Scaniabygge från Holland.
– Det är självklart för mig att bilen ska premiärvisas här första gången, säger Benny.
Med till Ljungby följer mer än tio danska gamla och nya lastbilar för att delta i festen tillsammans med de andra gästerna.

Även om en del bilder av bilens exteriör har lyckats hitta ut på nätet, är det denna lördag premiär. Det är en Scania TS 730, 2018. Varför bygger du den i Holland?
– För att Scania inte bygger torpedare här, svarar Benny. Jag vill ha en fin bil och då får man anstränga sig om den inte finns att få på närmare håll.

Men chassit har han köpt på hemmaplan, av Poulsen Biler i Danmark.

Temat i motivlacken, som inte är någon foliering, är en hyllning till Bennys mycket nära vän Michael Henriksen som för fyra år sedan omkom i en helikopterolycka i Danmark.
– För mig var han en förebild och en av de verkligt stora inom dansk transportnäring, säger Benny med värme i rösten.
Henriksen byggde upp det danska City Container.


Själva bygget har gjorts av
Vlastuin i Holland medan lacken är gjord av amerikanen Ray Hill som samarbetar med Mosegaard Autolakering i Bramming. Den sobra inredningen är gjord av välbekanta och prisvinnande FL Buur.

Bilen ska gå i trafik med all sorts körning, men mest anläggningskörning.
– Fast inte förrän om ett år. Nu ska den första stå och vara bara fin, avrundar Benny Rasmussen.

Gästerna bjöds på spektakulär rundvandring inne på Ljungbymaskin, ledd av grundaren själv, Rune Andersson, som har en passion för gamla fordons. Det åktes militärfordon och Tesla i hisnande hastighet och på kvällen blev det middagsbjudning och gemyt, säkert med dansk prägel.

I ett kommande nummer av Proffs, får du läsa mer och se vad gästerna gjorde och om varför Benny inte vill tävla på lastbilsutställningar. Och så blir det fler bilder på både Bennys bil och andra händelser.

Roland Berg till höger, tackar Ljungbymaskins grundare Rune Andersson för en underhållande rundvandring med fartfyllda sidoaktiviteter.
Roland Berg till höger, tackar Ljungbymaskins grundare Rune Andersson för en underhållande rundvandring med fartfyllda sidoaktiviteter.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-15 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Benny Rasmussen Ljungby Roland Berg Scania TS730 Webb-TV