Claus Hellengren är mycket stolt över sin Corvettinspirerade dragbil och har vunnit många priser genom åren, inte bara med denna dragare.

Skåne Truckshow i Ljungbyhed slår nya rekord

Gemytliga och glada Skåne Truckshow i Ljungbyhed, slog förra helgen återigen rekord med antal fordon. Detta event kan ses som lastbilsutställningarnas Sweden Rock Festival, men utan överdriven alkoholkonsumtion. Här finns något för alla att se och göra.
Annika Persson tog hem en hedrande tredjeplats i Sverigefinalen av World Crane Championship 2018.
Annika Persson tog hem en hedrande tredjeplats i Sverigefinalen av World Crane Championship 2018.

Text och foto: Heidi Bodensjö

Med över 700 fordon på plats varav 570 är lastbilar, vilket är ökning med cirka 120 fordon från 2017, härligt solsken, frestande dofter från mattälten, spännande demonstrationer och aktiviteter för barnen, visar Skåne Truckshow ännu en gång att de kan det här. De cirka 6 500 besökarna kan säkert vidimera det påståendet.

I år kryddas helgen av HIAB:s World Crane Championship 2018 genomför Sverigefinalen här. Vi träffar Annika Persson från Kungälv som till vardags kör kranbil hos Rundsvallens Entreprenad. Hon är en av finalisterna i dagens tävling. Varför kranbil?
– Jag tycker det är kul att träffa mycket folk, säger hon. Och det här är en utmaning.
Om hon är nervös inför finalen? Jo, visst är hon det, precis som säkert de andra också är.

Ted Johansson, försäljningsansvarig på Ljungbyheds Motorbana och Håkan Roupé, medarrangör, berättar om det hårda arbetet inför eventet som dragit till sig fordon från sju länder. Varje år växer tillställningen, men på Ljungbyheds Motorbana, finns det plats att växa ännu mer. Vad är det svåraste med att arrangera detta?
− Att bemanna alla stationer och att få allt synkat, säger Ted. Arbetet med nästa års träff, startar direkt efter att årets träff är över och börjar med att vi bestämmer nästa års datum.

Håkan Roupé berättar att de är en ekonomisk förening på ideell basis.
− Vi har som mål att vara skuldfria inför varje ny träff och eventuell vinst, återinvesteras alltid i nästa års träff, säger Roupé.


Vi går vidare och stannar
till hos MHF där besökare flockas för att testa och fråga om den nya alkobommen som med en liten luftpuff i ett rör, utan att munnen vidrör något, upptäcker om du är onykter.

Aksel Kops Eriksen, MHF, demonstrerar den för oss. Christer Folkesson, vd på Autosober som är med och utvecklar produkten, är frustrerad.
− Regeringen har avsatt stora summor och gett Trafikverket uppdraget att alkobommar ska sättas upp i hamnar den 1 juli i år, men så har inte skett, säger han och menar problemet står att finna hos Trafikverket.

Vi tittar på Assistancekårens demonstration av hur de med luftkuddar ställer upp ett vält släp. Sedan kollar vi in en dansk dragbil som, med sin Corvetteinspirerade bakdel, sticker ut bland dem som tävlar i Mästarklassen.

Claus Hellengren från Greve i Danmark, äger dragaren och skiner ikapp med solen när berättar att hans Scania R580, V8, 2017, redan har ställts ut sju gånger i år och fått sex förstapriser och en andraplats. Corvette?
− Ja, baklysena är från en Corvette C7, säger han. Motivlacken är gjord hos Køge Bugt Autolak av Claus Hansen.

Motivlacken är inte någon foliering, utan alldeles äkta airbrush. Dragaren är ett arbetsfordon, men då tar Claus bort vingen, dragplattan och de övre stänkskärmarna.

Hur det gick för Annika Persson i finalen? Jo, hon kom på en hedrande tredjeplats.
– Visst är jag nöjd eftersom konkurrensen är tuff, säger hon senare till oss och hon stänger inte dörren till att göra om det.
Vann gjorde 2016 år segrare Andreas Öhman från Gangsta Åkeri i Haninge, som nu beger sig till Hannover och den internationella finalen.

Vill du veta mer om Skåne Truckshow och vilka som vann priserna, besöker du deras hemsida.

Ted Johansson till vänster och Håkan Roupé hälsade alla välkomna till ännu ett rekordstort Skåne Truckshow.
Ted Johansson till vänster och Håkan Roupé hälsade alla välkomna till ännu ett rekordstort Skåne Truckshow.

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-14 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: lastbilsutställning Ljungbyhed Skåne Truckshow