Dragbilen fick kvalificerat körförbud, liksom trailern.

Polskt trailerekipage fick ”dubbla” körförbud

Under onsdagen den 29 augusti stoppar trafikpolisen i Helsingborg ett polskt trailerekipage, som strax innan hade kommit in i landet. Kontrollen slutade med kvalificerat körförbud – på både dragbil och trailer.

Av Göran Rosengren och Heidi Bodensjö

Ett polskt, fullastat trailerekipage som körde på uppdrag av LKW Walter, stoppades under onsdagen i förra veckan av trafikpolisen i Helsingborg. Under den påföljande fordonskontrollen upptäcker bilinspektören allvarliga brister på ekipagets bromsar.
– Det handlar om sprickor i bromsskivorna. Bland annat en på dragbilens vänstra framhjul och flera andra på trailerns axlar, förklarar bilinspektör Lars-Olof Tuvesson.

Att man upptäcker sprickor är inte ovanligt. Men den här gången handlade om rejäla sådana.
– På trailern fanns sprickor i bromsskivorna som var så stora att man kunde se rakt igenom skivan, säger Tuvesson.

Normalt brukar man inte belägga fordon med körförbud för sprickor i bromsskivorna, men den här gången slutade det med dubbla körförbud. Både dragbilen och trailern utsmyckades med ”spanska flaggor”.
– Det fanns en påtaglig risk för att delar skulle falla av om ekipaget rullat vidare, menar Lars-Olof Tuvesson.


Efter att polisen kontaktat
LKW Walter, fick man löfte om att bilen skulle bärgas till verkstad, för att därefter inställa sig på en bilprovningsanläggning för att på så sätt ”släcka” körförbudet.

Vi kontaktar LKW Walter för att höra hur man agerat. Kommunikationsansvarige, Gerhard Mueller, berättar att den senaste genomgången med aktuellt åkeri, gjordes den 15 mars 2018.
− Den slumpmässiga kontrollen av fordonen, visade inga avvikelser och vi har under 2018 använt dem för cirka 150 transporter som skett utan anmärkning, säger Mueller.

Nu väntar en ny genomgång av åkeriet inom de kommande veckorna då åkeriets hela serviceprocess ska kontrolleras.

Åkeriet har även fått en varning, men eftersom det är första incidenten under det treåriga samarbetet, kommer de att fortsätta använda företaget, men hålla ett öga på servicen och kvaliteten på fordonen.


Ekipaget fick som sagt bärgas
till närmaste verkstad för byte av bromsarna på trailern, vilket gjordes den 30 augusti. Trailern var redan bokad för service i Tyskland. Dragaren repareras medan godset levereras.
− Dragaren byttes ut av åkeriet för att kunna leverera till kunden i tid och om det uppstår någon form av förseningar, meddelar vi kunden om det, sammanfattar Gerhard Mueller.

Det är inte särskilt vanligt att både bil och släp får körförbud.
Det är inte särskilt vanligt att både bil och släp får körförbud.

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-04 16:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Bromsproblem Körförbud LKW Walter Trafikpolisen Trafiksäkerhet