Livet som Scaniachaufför – som barnbok

Scania är med i en ny barnbok om lastbilsförarens vardag. Det handlar om boken ”Halvan - här kommer långtradaren”, en berättelse om hur det är att arbeta och bo i en modern lastbil.

Att rekryteringsbehovet är stort hos landets åkerier är ett känt faktum. Kanske hjälper det till att väcka nyfikenhet för chaufförsyrket genom att småbarn möjlighet att leva sig in i yrkesförarens vardag?

Barnböckerna om Halvan har sålts i mer än 2 miljoner exemplar sedan mitten av 90-talet. Genom åren har han testat flera bilar och nu har turen kommit till långtradaren, där författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman berättar om Halvans äventyr med sin Scania.

Halvan-böckerna är främst för barn mellan 3 och 6 år, och den gemensamma nämnaren är att alla handlar om nyttofordon.

Jesper Höglin på Branding Products var i kontakt med Rabén & Sjögren i ett tidigt skede.
– De undrade om det fanns intresse att samarbeta kring Halvanboken ”Här kommer långtradaren”. Vi har haft en intern dialog om just en barnbok så vad passade bättre än att börja med denna, där huvudpersonen Halvan faktiskt kör just en Scania. Att sprida kunskap och locka till läsning för våra små ”truckers” där ute känns viktigt.

En av dem som faktagranskat boken är Örjan Åslund, Head of Product Affairs på Scania, som faktiskt inte behövde göra särskilt många korrigeringar.
– De har lagt ner en hel del tid på efterforskning, de har besökt oss, träffat åkerier och trafikskolor. I boken beskriver man på ett bra och verklighetstroget sätt hur lastbilen fungerar och hur det är att arbeta som förare. Både tekniken och bekvämligheten i den nya generationen är ju fantastiskt bra, säger han.

När det gäller själva faktagranskningen har Scania främst haft kontakt med förläggaren Josefin Svenske på bokförlaget Rabén & Sjögren.
– Trots att det är en berättelse, en historia, är både författaren och illustratören väldigt detaljfokuserade för de vet att barn är väldigt noggranna med att allt ska vara korrekt. Det är också en av anledningarna till varför Halvan-böckerna är så populära och når barn i så många olika åldrar, säger hon.

Boken finns att köpa i bokhandeln och nätbokhandeln, som till exempel Bokus och Adlibris.

Illustrationer: Jonas Burman
Foto: Scania

I samband med lanseringen av den nya boken passade författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman på att signera böcker på Marcus Wallenberg-hallen vid Scanias huvudkontor i Södertälje samt fick en guidad tur vid Chassi-monteringen.
I samband med lanseringen av den nya boken passade författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman på att signera böcker på Marcus Wallenberg-hallen vid Scanias huvudkontor i Södertälje samt fick en guidad tur vid Chassi-monteringen.

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-22 09:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Barnbok Scania Yrkesförare