Foto: Bosch

Ny teknik för självkörande fordon ”Bosch nya teknik ska förutspå vägförhållanden”

Fler automatiserade fordon på våra vägar, blir en allt mer realistisk framtid. För att självkörande bilar ska kunna ta sig fram på egen hand, krävs att dessa ständigt håller sig uppdaterade om världen kring dem. Bosch lanserar nu ny teknik som ska möjliggöra att sådana fordon i god tid kan förbereda sig för förändrade väg- och väderförhållanden.
bosch
bosch

Fler automatiserade fordon på våra vägar, blir en allt mer realistisk framtid. För att självkörande bilar ska kunna ta sig fram på egen hand, krävs att dessa ständigt håller sig uppdaterade om världen kring dem. Bosch lanserar nu ny teknik som ska möjliggöra att sådana fordon i god tid kan förbereda sig för förändrade väg- och väderförhållanden.

Än så länge besitter mänskliga förare en del fördelar gentemot automatiserade fordon. Att kunna se och fysiskt känna av förändrade förhållanden på vägarna och hur bilen reagerar på dem, gör att vi på ett ögonblick kan anpassa körningen. Förmågor den automatiserade bilen ännu inte har fullt ut.

Bosch säger nu att deras nya molnbaserade assistanssystem, löser det problemet genom att systemet övervakar vädret på vägarna och uppdaterar i god tid självkörande bilar om risk för exempelvis halka eller vattenplaning.
-Våta vägar, snö, is, med våra förutseende vägförhållandetjänster, uppmärksammar vi om risker innan kritiska situationer kan utvecklas, säger Bosch styrelseledamot Dr Dirk Hoheisel. Vi använder oss i detta av de väderuppgifter som tillhandahålls av vår partner Foreca.
Det innebär, enligt Bosch, att ett automatiserat fordon kommer att veta exakt var det kan köras autonomt och hur.

Systemet samlar in realtidsdata från uppkopplade fordon på vägarna samt från den finska vädertjänsten Foreca, för att ha så bra uppdaterad och exakt data som möjligt.

Tjänsten planeras att lanseras 2020.

Om artikeln

Publicerad: 2018-07-31 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Assistanssystem Bosch Foreca Halka Molnbaserad Självkörande bilar Vattenplaning