Foto är taget i samband med ett annat smugglingsförsök som avslöjades av Tullen i Malmö i mars förra året.Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

Skärpta straff för spritsmugglare i buss

Den 27 november 2017 döms 18 personer för inblandning i en smugglingshärva rörande smuggelresor med buss till norra Tyskland. Resorna har anknytning till bussföretaget Trba Mont AB, som försattes i konkurs i augusti förra året. Domarna överklagas till hovrätten och idag fick flera av de dömda skärpta fängelsestraff medan andra fick sina tingsrättsdomar bekräftade.

Två av huvudmännen, varav en är ägare till bussbolaget, får sina fängelsestraff höjda från mellan 2,5 och 3 år, till 3,5 och 4 år. Ytterligare en tredje person får fängelse i 3 år och tio månader.

Övriga tingsrättsdomar fastställs, bland dessa villkorliga domar samt en fängelsedom på fyra månader som omvandlas till samhällstjänst.

Skadeståndsbeloppen för de tre huvudmännen är på miljonbelopp för var och en av dem. Bussföretagets ägare, Dzelal Trbovic ska betala 2,5 miljoner och får ett fängelsestraff om fyra år. Vi har försökt nå honom och flera andra av de nu dömda, men det har visat sig vara svårt eller rentav omöjligt.

Vi lyckas emellertid nå två av dem och Tamara Radic, född 1996, är en av dem. Hon fick en villkorlig dom, men valde ändå att överklaga. Hur ställer du dig till hovrättens beslut att fastställa tingsrättens dom mot dig?
– Jag har överklagat tingsrättsdomen och nu har hovrätten sagt sitt och då måste det vara rätt, säger hon.

Vi frågar om hon därmed anser att hon faktiskt gjort sig skyldig till ett brott – och det medger hon att så är fallet.

Admir Osmic, född 1987, svarar också när vi ringer. Han försöker svara på frågorna och tycker att hans straff på fängelse i tre år och tio månader är långt liksom att skadeståndet på två miljoner kronor är mycket pengar, men språkförbistringen leder till att han ber oss ringa senare.

Strax därefter ringer en kvinna upp oss för att hjälpa Osmic att svara på våra frågor.
– Han är oskyldig till allt, säger hon. Han har varit anställd som mekaniker i Trbovic företag för att laga de gamla bussarna.

Hon framhärdar i att Osmic inte visste att företaget ägnade sig åt smuggling och att hans enda uppgift var att laga bussarna. Hon förstår inte att de svenska lagarna kan vara på det här viset.
– Idag mår han mycket dåligt på grund av det eftersom han är oskyldig, avrundar hon.

Huruvida de dömda, utöver Tamara Radic, kommer att överklaga vidare, återstår att se, men det måste i så fall ske inom 21 dagar från idag, fredag.

Om artikeln

Publicerad: 2018-06-08 16:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Polisen Smuggling Spritresor Tullen