Två månaders fängelse och inreseförbud till Danmark i sex år. Så lyder domen mot Ekol-föraren som stod åtalad för "intellektuelt falsk" i Kolding. Två månaders fängelse och inreseförbud till Danmark i sex år. Så lyder domen mot Ekol-föraren som stod åtalad för "intellektuelt falsk" i Kolding.

Fängelse och utvisning för Ekol-chaufför

En 45-årig turkisk chaufför, som kör för turkiska Ekol, stoppades i början av december i Danmark. Danska Tungvognscenter anade dock att allt inte stod rätt till och kunde ganska snart avslöja att förarens dokumentation inte stämde överens med verkligheten.
Efter att ha suttit fängslad i närmare en månad, har mannen nu fått sin dom.

Den danska tunggruppen Tungvognscenter Syd stoppade den 6 december ett turkiskt lastbilsekipage vid Skærup i södra Danmark, något som Proffs skrev om den 8 december. Chauffören visade upp dokument som ger det turkiska företaget tillåtelse att utföra transporter mellan Turkiet och Danmark.

Efterforskningarna visade dock att godset på lastbilen hade lastats i Tyskland och inte i Turkiet, alltså en transport som företaget inte hade tillåtelse att utföra.

Chauffören åtalades påföljande dag för att ha medverkat till den olagliga transporten genom att ha lämnat oriktiga uppgifter.

Föraren nekade till brott men rätten fann brottet bevisat och därför beslöt man att mannen skulle fängslas i en månad, i väntan på sin dom.

Idag meddelar rätten i Kolding att mannen ska sitta kvar i fängelset i totalt 60 dagar för att ha medverkat till något som i Danmark kallas ”intellektuelt falsk” (dokumentförfalskning). Mannen utvisas därefter från Danmark och har inreseförbud i landet i sex år.

Om artikeln

Publicerad: 2018-01-02 18:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Ekol Rättsfall Tungvognscenter Syd Turkiet