Fotograf: Domstol.se Fotograf: Domstol.se

Misstänkt styckmördare pekas ut som ”chaufför”

Åklagaren: "inte relevant"

Bland annat Expressen skriver om lastbilschauffören från Spånga vars fru försvann och att han hjälper till att leta efter henne. Idag sitter mannen åtalad för att själv ha bragt henne om livet och skymfat kroppen. Idag väcks åtal mot mannen för mord och brott mot griftefriden.

Den åtalade mannen är 55 år, hemmahörande i Spånga och tituleras i media som lastbilschaufför. En mer korrekt titel torde vara egenföretagare som hyr ut bygg- och anläggningsmaskiner med förare. Icke desto mindre har han bragt sin fru om livet, avsiktligt eller ej och därefter behandlat kroppen på ett skymfligt sätt.

Hans fru försvinner den 7 april i år, men anmäls inte försvunnen förrän den 16 april. Han deltar även i sökandet efter henne, men sedan upptäcks den oerhörda sanningen och mannen häktas den 16 juni.

Det framkommer att förhållandet i äktenskapet varit stormigt och han själv berättar i en undersökning utförd av psykiatrin, att han under ett gräl med frun knuffar henne så att hon faller så illa att hon slår i huvudet och avlider.

Veckan efter dödsfallet styckar han fruns kropp i garaget och enligt Expressen undanröjs även delar av kroppen med hjälp av en grill i anslutning till bostaden. Resten göms i en bil och transporteras till ett garage. Där ligger kvarlevorna i två månader innan polisen finner dem och mannen häktas.

Är brottet uppsåtligt eller inte, frågar vi kammaråklagare Liselotte Nilsson per telefon.
– Hans agerande och vad som i övrigt framkommit i utredningen visar på ett uppsåtligt dödande, säger hon. Därför åtalar jag honom för mord.

Styckningen gör att han även åtalas för brott mot griftefriden. Media har varit snabba med att lyfta fram titeln ”lastbilschaufför”. Är hans yrke relaterat till brottet?
– Nej, hans yrke är irrelevant för brottet eftersom det är begånget i en relation och har inte något med hans yrke att göra, sammanfattar hon.

Eftersom hon gör bedömningen att brottet är uppsåtligt, det vill säga ett mord, kommer hon sannolikt att yrka på fängelse om i alla fall 15 år, säger hon.

Advokat Rodney Humphrey på Advokatbyrån Martin Cullberg AB i Stockholm, är mannens försvarare. Även han reagerar på att media genomgående är snabba med att ange yrket om en åtalad kan knytas till lastbilsbranschen som exempelvis lastbilschaufför, vilket ofta, som i detta fallet, inte är relevant.

Uppsåtligt eller inte, hans klient förnekar mord, men erkänner brott mot griftefriden, säger han till oss. Även om förhållandet var dåligt hade han inte för avsikt att döda henne, men vad får en människa att stycka en kropp? Han har ju en gång älskat henne och har barn med henne?
– Det var en panikhandling när han förstod hur det hela skulle komma att tolkas, säger Humphrey. Han mår idag fruktansvärt dåligt och är mycket ångerfull.

Rodney Humphrey tillägger att det är en stor familjetragedi, inte minst då det finns barn med i bilden. Vi lyfter att åklagaren har för avsikt att yrka på 15 års fängelse.
– Han kommer att få ett fängelsestraff, men eftersom vi menar brottet inte var uppsåtligt, kommer vårt yrkande att vara betydligt lägre, sammanfattar han.

Huvudförhandling hålls under fyra dagar i Solna Tingsrätt i slutet av december. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-07 16:44
Kategori: Nyheter
Taggar: mord Rättsfall Solna Spånga