Fotograf: Lastbilsfoton.se Fotograf: Lastbilsfoton.se

Polis och kronofogde till Brinkman för utmätning

Tidigare i år dömdes det svenskägda åkeriet Brinkman Trans-Holland, som bland annat levererar växter till Ikea-varuhus i Skandinavien, i en nederländsk domstol för att ha utnyttjat förare från främst Moldavien och Polen. Företaget har betalat förarna nedåt 2 000 kronor i månaden och brutit mot kör- och vilotidsreglerna genom att tvinga chaufförerna att leva veckor eller till och med månader i sträck i sina lastbilar.

Företaget har än så länge vägrat att betala de uteblivna löner och övertidsersättningar de dömts för till enskilda chaufförer. Summan är närmare en miljon kronor. Flera försök har gjorts av kronofogdemyndigheten i Nederländerna, bland annat har företagets konton frysts.

Det har dock inte varit tillräckligt. Idag har det nederländska fackförbundet FNV tagit hjälp av polis och kronofogde och åkt till företaget i Holland för att via utmätning försöka få tag i tillräckliga värden för att få ihop till ersättningen. Detta skriver Transportarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

Brinkman Trans-Holland har kört växter till Ikea-varuhus i Skandinavien.
– Som uppdragsgivare och ”ägare” av affären är det tråkigt att inte Ikea har haft bättre koll på sin underleverantör, säger Magnus Falk, internationell sekreterare på Transportarbetareförbundet.

– Det här är ett tydligt exempel på social dumping som tyvärr förekommer överallt inom åkerinäringen. Det är en affärsmodell som skrupellösa transportföretag och transportköpare använder för att tjäna pengar på att utnyttja människor och självklart får det också stora negativa miljökonsekvenser, säger Magnus Falk. 

Läs även:

Facklig protest mot IKEAs fultransporter
Fackförbunden laddar för manifestation

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-01 07:20
Kategori: Nyheter
Taggar: Brinkman Trans-Holland Ikea Transportarbetareförbundet