Fotograf: bruun-og-nielsen.dk

Danskt åkeri förlorar en miljon om året – i bilköer

Inte sällan uppstår köer i trafiken. Anledningarna varierar, till exempel bärgnings- eller vägarbete. När trafiken stannar, får detta ekonomiska effekter för samhället. Ett dansk åkeri på Fyn har räknat ut att de förlorar en förmögenhet, cirka en miljon kronor årligen, när chaufförerna står stilla i en kö på det överbelastade danska vägnätet.

Sedan 2010 har trafiken på de danska motorvägarna ökat med 26,3 procent. Det visar en undersökning som Vejdirektoratet, motsvarande svenska Trafikverket, genomförde i somras.
– Tidigare stannade trafiken ofta i rusningstiden, men idag kan man inte längre förutse när det blir trafikproppar och allt står stilla, säger Birger Nielsen, vd för transportföretaget Bruun & Nielsen, till danska TV2.

– Det händer vid alla möjliga tidpunkter på dygnet, även på kvällar och nätter som ju tidigare var närmast heliga.

– Problemet märks tydligt ekonomiskt hos transportörerna och till sist är det inte bara åkarnas direkta kunder, men även konsumenterna, som tvingas betala för extratiden trafiken står stilla, menar Birger Nielsen.

Åkeriets chaufförer har nu börjat leta efter alternativa vägar för att kunna undvika de största trafikpropparna, vilket tvingar flera, både små och större, lastbilar ut på det mindre vägnätet.

Om det finns något svenskt åkeri som har gjort en liknande uträkning, känner vi på tidningen inte till. Men sannolikt handlar det om stora summor som spills även här i Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-21 14:01
Kategori: Nyheter
Taggar: Bruun & Nielsen Danmark Ekonomi Trafikkaos Vejdirektoratet