Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

880 bilister körde för fort vid dansk tungkontroll

Under tre dagar den här veckan, har danska Tungvognscenter Syd varit koordinator för en massiv kontrollinsats på Fyn samt södra och mellersta Jylland. Tillsammans med bland andra skattemyndigheten, och landets myndigheter med ansvar för miljö- och livsmedelskontroll, har man tillsammans utfört grundliga kontroller av sammanlagt 336 tunga fordon varav 183 var utländska.
Polisen hade skyltat ner hastigheten vid kontrollplatserna, vilket 880 bilister struntade i. 

Kommissarie Stig Simonsen på Tungvognscenter Syd har varit ansvarig för den stora kontrollen, och han är nöjd med resultatet.
– Kontrollerna gick riktigt bra. När vi utför multikontroller som denna, får vi en unik möjlighet att kontrollera de tunga fordonen på många fler punkter än endast de trafiksäkerhetsmässiga, säger han.

Förutom hastighets-, vikt-, drog- och kör- och vilotidskontroller, hade man också ögonen på djurtransporter för att se till så att dessa utfördes inom ramen för gällande lagar.

Simonsen understryker att man under de tre dagarna även hade ett extra fokus på manipulation av fordonens olika kontrollsystem liksom otillåtet cabotage och andra former av social dumpning.

Av de totalt 336 fordonskontrollerna, där 183 kontroller utfördes på utlandsregistrerade fordon, hade polisen åsikter på 73 av dessa, vilket renderade i totalt 127 rapporter.

Den allra vanligaste rapporten handlade om tekniska brister på fordonet (40 fall), men också om manipulation med AdBlue-systemet (18 fall) och brott mot kör- och vilotiderna (15 fall).
– Det positiva var att vi i endast två fall hittade grov manipulation av färdskrivare och hastighetsbegränsare, säger Stig Simonsen.

Han summerar kontrollerna med att konstatera att de allra flesta håller sig inom lagens ramar.
– Men det finns utrymme för förbättringar.

Under de dagar som man kontrollerade trafiken hade man placerat ut mobila fartkameror vid kontrollplatserna, där man tillfälligt hade skyltat ner hastigheten till 50 km/tim. Totalt fotograferades 880 bilister och ”dessa kan nu se fram emot en hälsning från polisen för att ha kört för fort”, skriver polisen avslutningsvis i ett pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-22 11:51
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Fortkörning Politi Trafiksäkerhet Tungvognscenter Syd