Fotograf: Göran Rosengren

Två manipulerade färdskrivare vid samma tillfälle

Tungkontroll i Danmark gav full pott

En kontroll, som egentligen skulle vara specialinriktad mot cabotagekörningar, utfördes i måndags av Tungvognscenter Syd i Danmark.
Inga otillåtna cabotage kunde avslöjas, däremot en del annat "fuffens".

Bland annat ertappades en turkisk chaufför som körde med magnet på växellådan – ett sätt att sätta färdskrivaren ur spel. Chauffören kunde därmed ”hålla rast” när han körde. Något som kan bli en av hans dyraste raster någonsin.

Polisen beslagtog bilen och för att åkaren skulle få tillbaka den, fick åkeriet betala 41 000 danska kronor (cirka 55 000 svenska). Detta gjordes under tisdagen.

Magneten behöll den danska staten och chauffören kan dessutom se fram emot böter på ett ännu icke fastställt belopp. Han förlorade dessutom rätten att köra i Danmark i sex månader.

Nästa ekipage som rapporterades var hemmahörande i Litauen. Bakom ratten satt en litauisk chaufför som även han hade dristat sig till att sätta en magnet på givaren på växellådan.

Ännu en gång fick polisen öppna grindarna till sin parkering. Lastbilen beslagtogs men igår, onsdag, betalade åkeriet in de 38 000 danska kronor (omkring 51 000 svenska) som man krävde för tilltaget och lastbilen lämnades tillbaka till ägaren.

Även den litauiske föraren förlorar rätten att köra i Danmark under sex månader. Samt böter på ett icke känt belopp.

Slutligen handlar det om en specialtransport. Inga magneter men däremot var ekipaget felaktigt skyltat. Det visade sig dessutom att personalen i följebilen inte kunde kommunicera med föraren av specialtransporten eftersom dessa inte talade samma språk.

Bötesblocket åkte fram igen, men polisen nämner inget om hur mycket det kostade. Men i Danmark brukar det som bekant inte vara ”extrapris” på att bära sig lagvidrigt åt…

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-16 15:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Manipulation Trafikbrott Tungvognscenter Syd