Fotograf: Brinkman Trans-Holland

Fackförbunden laddar för manifestation på torsdag:

Protester planeras vid IKEA mot fuskande åkeri

Det svenskägda företaget Brinkman Trans-Holland, som bland annat levererar växter till IKEA-varuhus i Skandinavien, dömdes nyligen i en holländsk domstol för att ha utnyttjat förare från främst Moldavien och Polen. Företaget har betalat förarna nedåt 2 000 kronor i månaden och brutit mot kör- och vilotidsreglerna genom att tvinga chaufförerna att leva veckor eller till och med månader i sträck i sina lastbilar.

Nu planeras fackliga protester utanför IKEA-varuhus runt om i Europa. I Sverige kommer protester genomföras på torsdag 23/2 i Malmö, Helsingborg, Umeå, Haparanda, Uddevalla, Göteborg, Uppsala, Borlänge och i Småland.

IKEA har de senaste månaderna blivit föremål för massiva internationella protester där företaget anklagats för att utnyttja låglönearbetskraft för att transportera varor till sina butiker.

Senast i december kunde den internationella fackliga organisationen ITF visa att företagets underleverantörer systematiskt utnyttjat arbetskraft från låglöneländer för att frakta varor i Sverige och Västeuropa.
– Vi svenskar är ofta väldigt stolta över IKEA. Och vi förväntar oss att ett stort svenskt multinationellt företag ska dela svenska värderingar om allas lika rätt och värde. Då kan man inte samtidigt stödja sig på lönedumping och cyniskt utnyttjande av människor, säger Lars Lindgren, förbundsordförande på Svenska Transportarbetareförbundet.

Sedan tidigare har de europeiska fackliga organisationerna erbjudit sig att tillsammans med IKEA säkerställa att underleverantörerna lever upp till lagar och regler. Något som hittills mötts av kalla handen från företaget. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-22 10:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Brinkman Trans-Holland Ikea Manifestationer Protester Transportarbetareförbundet