Provutskrifter av nästa utgåva som nu är på väg till tryckeriet.

Ett kontrastrikt nummer av PROFFS:

En framgångsrik åkare – och en chaufför som inte vill leva längre

I nästa vecka kommer årets andra nummer av Proffs till dig som prenumererar. Numret innehåller som vanligt en mix av ?trivsamma hemma-hos-reportage? och artiklar av betydligt allvarligare karaktär. Men februarinumret är nog mer kontrastrikt än normalt.

Vi har till exempel träffat den bulgariske chauffören Marin. Vi mötte honom på polisens kontrollplats i Helsingborg och han berättar en historia om den föga avundsvärda situation som han befinner sig i.

Marin är snart 72 år gammal. Hans dröm är att starta eget åkeri. Men livet har hela tiden satt käppar i hjulet för hans planer. Han förlorade sin fru i cancer, hemma i Sofia ska ett av barnen opereras för dyra pengar. Även om det är en vuxen dotter, vill Marin hjälpa till att betala den dyra sjukhusräkningen.

Dessvärre är Marin fattig. Lönen han får från åkeriet är låg. Åkeriet tvingar dessutom honom att betala böter ur egen ficka – även för rena fordonsbrister.

När vi mötte Marin, ville han inte leva längre.
– Mitt liv är inget värt, säger han och för pekfingret i en gest över halsen.

Vi har också träffat Rami. Han har vuxit upp i Sverige och driver idag ett framgångsrikt åkeri. Men vägen dit har varit allt annat än spikrak. I skolan blev han mobbad och i gymnasiet var det nära att spåra ur. Men Rami tog sig själv i kragen och gav järnet.

Idag har Rami anställda som han basar över. Han vet vad han vill med sitt chefskap.
– Jag har haft flera chefer som inte lyssnat. Sån vill inte jag vara. Jag vill vara snäll och givmild och ha unga anställda som man kan vara vän med. Och jag vill ge dem förmåner så de trivs och känner sig sedda.

Marins och Ramis berättelser kan du alltså läsa i februarinumret. För att inte missa fler spännande reportage och artiklar, ska du absolut köpa en prenumeration. För riktiga proffs läser Proffs – som ju är en RIKTIG lastbilstidning!

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-17 17:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Livsöden Porträtt Reportage